U Danskoj džabe test na koranavirus

ML

Besplatnom testiranju može, bez ikakog obrazloženja, da pristupi svaki punoletni građanin
(ilustracija, Vlasti su izgradile veliki centar za testiranje na COVID-19 u šatorima u parku u Kopenhagenu)

Danska je od prošlog utorka prešla na novu nacionalnu strategiju u testiranju građana na koronavirus. Testovima od 19. maja, kako javlja Rojters, mogu da pristupe i ljudi bez ikakvih simptoma zaraze, što dosad nije bilo moguće.

Vlasti su u 16 većih gradova širom zemlje već postavile bele šatore u kojima građani mogu da se dobrovoljno i besplatno testiraju na prisustvo ovog virusa. Besplatnom testiranju može, bez ikakog obrazloženja, da pristupi svaki punoletni građanin koji prethodno treba da se prijavi za to preko internet portala ministarstva zdravlja. Za ove svrhe obezbeđeno je 600 hiljada testova, ali može ih biti i više ako bude više interesenata nego što je predviđeno.

"Na ovaj način želimo da utvrdimo da li je negde skriveno žarište zaraze", obrazložio je ministar zdravstva Magnus Heunike (Heunicke).

U ovoj zemlji, koja broji oko 5,7 miliona stanovnika, dosad je registrovano 11.166 zaraženih koronavirusom i 548 smrtnih slučajeva. To je, inače, postignuto bez masovnog testiranja i praćenja kontakata. Ova zemlja je bila prva u Evropi koja je ponovo otvorila sve škole i dečje predškolske ustanove. Prošlog ponedeljka, 18. maja,  posle dva meseca otvorene su kafane i restorani. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...