Kina: nova varijanta covid-19 ima druge simptome

M.L.

O novoj grupi slučajeva u dve severoistične provincije u poslednjih nekoliko nedelja se govori, istina oprezno, kao o mogućem početku drugog talasa zaraze
(ilustracija, Grad u provinciji Jilin na severoistoku Kine proglasio je režim ratne kontrole u borbi protiv COVID-19, nakon što je zaražena radnica praonica veša proširila virus na još 11 ljudi: Žena sa maskom za lice vozi bicikl po snegu u mestu Jilin, na severoistoku Kine, gde je prolećni sneg 10. maja iznenadio je lokalne stanovnike)

Kineski lekari saopštavaju, kako prenosi AP, da novi koronavirus pacijenti na severoistoku zemlje reaguju na zarazu drugačije nego oni koji su bili zaraženi u prvom talasu. To bi moglo značiti da se virus brzo i osetno menja.

Kod pacijenata u provincijama Ti-Lin i Hej-Lung-Tiang registrovan je duži inkubacioni period. Takođe, za oporavak od respiracionog oboljenja covid-19, koje izaziva SARS-CoV-2,  bilo je potrebno više vremena nego kod pacijenata u Vuhanu, saopštio je lekar Čhiu-Haj-Po, član tamošnje komisije eksperata.

Značajna komplikacija prilikom otkrivanja novih zaraženih jeste u tome što ti pacijenti imaju veoma retko temperaturu. Virus, umesto da napada na više organa, sada se češće usmerava na pluća. O novoj grupi slučajeva u dve severoistične provincije u poslednjih nekoliko nedelja se govori, istina oprezno, kao o mogućem početku drugog talasa zaraze.

Čhiu-Haj-Po je ukazao, u emisiji na kineskoj državnoj televiziji CCTV, da je kod novih pacijenata duže trajalo dok se nisu pojavili prvi simptomi zaraze, nego kod pacijenata u Vuhanu. To izaziva dodatne probleme jer ti ljudi imaju više vremena da prenesu infekciju na druge ljude. 

Osim što se kod njih samo izuzetno pojavljivala temperatura, kod novih pacijenata na severoistoku je retkost da su im bili napadnuti drugi unutrašnji organi, osim pluća ali u tom slučaju napad je oštriji nego kod pacijenata u Vuhanu, s češćim trajnim oštećenjima ovog organa.

Čhiu-Haj-Po smatra da virus koji je napao severoistok svakako potiče iz inostranstva što objašnjava pomenute razlike u simptomima. Nije, međutim, precizirao odakle bi mogao da potiče, mada se obe ove provincije graniče s Rusijom...

Američki naučnici su, kako navodi AP, dosad utvrdili da ima čak 14 mutacija koronavirusa i ne isključuju da bi te mutacije mogle biti još zaraznije.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...