Koliko treba da košta test na kovid19?

M. Lazarević

Na primeru Češke može se videti koliko zdravstvene ustanove zarađuju na testovima – razlike u ceni u rasponu od 1:7! Kod nas se pominje cena za građane od 6.000 dinara koja je, izgleda, oko četiri puta veća od minimalne
(Incheon, 13.05.2020 - testiranje na korona virus u gradu Inčeon u Južnoj Koreji)

Ljudi koji budu putovali radi posla ili odmora u inostranstvo moraće da imaju test na kovid 19 koji će, uglavnom, plaćati iz svojih džepova. Češki list Pravo je o tome objavio juče članak iz koga se može videti da se cene ovih testova, koje naplaćuju zdravstvene ustanove, veoma razlikuju jer ne malo njih nastoje da na tome što više zarade.

Ukratko, u Češkoj je najpre jedinstvena cena za sve one koji je plaćaju iz svog džepa (tj ne plaća zdravstveno osiguranje) bila 2.000 kruna (oko 8.900 dinara). Međutim, pošto se približilo vreme kada će mnogima ovaj test trebati prvenstveno radi putovanja, to postaje zanimljivo za zdravstvene ustanove pa su neke najavile mnogo niže cene od te dosad jedinstvene.

Prva je s ponudom reagovala bolnica u Krnovu koja u svojoj laboratoriji sada nudi test za svega 300 kruna tj oko 1.200 dinara! Možda će drugima biti teško da ponude nižu cena ali se može pretpostaviiti da na tržištu cena neće biti značajno viša od tih 300 kruna.

Dakle, kad se to prevede na naše prilike, gde se sada pominje jedinstvena cena od oko 6.000 dinara, neizbežan je zaključak da bi i kod nas ta cena mogla da bude znatno niža...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...