Francuska oprezno počinje izlazak iz zdravstvenog vanrednog stanja: Zemlja podeljena na crvenu i zelenu zonu

Nataša Jokić, Strazbur

Od 11. maja život, privredna aktivnost i nastava u školama vraćaće se u normalan tok postupno i različitim ritmom od regije do regije
(Pariz, 07.05.2020 - francuski premijer Eduar Filip na konferenciji za novinare u Parizu posle nedeljnog sastanka kabineta povodom ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije korona virusa)

Premijer Francuske Eduar Filip potvrdio je sinoć odluku da postupni izlazak i zdravstvenog vanrednog stanja počne u ponedeljak 11. maja. Život i privredna aktivnost će se vraćati u normalan tok postupno i različitim ritmom od regije do regije.

„Dobra vest je što upravo odobravamo početak izlaska iz vanrednog zdravstvenog stanja za celu Francusku bez prekomorskih oblasti, a ne baš tako dobra je vest da neki departmani imaju lošije rezultate nego što smo očekivali“, rekao je premijer Eduar Filip. On je predstavio mapu zemlje podeljene na dva dela – jedan u crvenoj, a drugi u zelenoj boji.

francuska-podela-

Francuska podeljena na zaraženiji istočni deo i zapadni gde je manja zaraznost viruskom korona

Najveća zaraznost u pariskoj oblasti

Crveni deo obuhvata istok zemlje, uključujući i parisku oblast. U ovom prostoru, koji zahvata nešto više od četvrtine francuske teritorije, živi oko 27 miliona ljudi. Ovaj deo Francuske, inače najteže pogođen pandemijom, izlaziće iz vanrednog zdravstvenog stanja sporije i pod strožijim kriterijumima.

„Neće biti otvoreni koledži (đaci između 10 i 14 godina), ni parkovi“, rekao je premijer Filip i naglasio da početak izlaska iz vanrednog zdravstvenog stanja ne znači da sada treba biti manje oprezan u odnosu na zarazu. 

Razlike između crvenog i zelenog dela Francuske biće još veće počev od juna meseca – kako su najavile vlasti.

Posebno stroge mere biće primenjene u pariskoj oblasti, gde je zaraznost sada još uvek veća nego u bilo kom drugom delu francuske teritorije.

„Bili smo iznenađeni još uvek visokom zaraznošću u pariskoj oblasti“, rekao je premijer.

U vreme najvećeg prometa u javnom prevozu, putnici u pariskoj oblasti moraće da poseduju potvrdu poslodavca. U isto vreme, u ovom, najgušće naseljenom prostoru prostoru u kome živi oko 12 miliona ljudi, država, kolektivi, poslodavci, sindikati i saobraćajna preduzeća potpisali su okvirni dogovor sa ciljem da različite delatnosti počenu rad u različito vreme.

To će doprineti da se proredi koncentracija putnika u autobusima, metrou i tramvajima. Cilj ovog dogovora je i podsticanje zaposlenih i poslodavaca da se do maksimuma zadrži rad preko interneta.

Očekuje se povećavanje učestalosti javnog saobraćaja koji bi u junu trebalo da dostigne svoj normalni obim. U početku, saobraćaće polovina voznog parka u pariskoj oblasti.

fra-vojska-ublazavanje-7.5.

Pariz, 07.05.2020 - francuski vojnici patroliraju u centru Pariza. U Francuskoj su ublažene restriktivne mere koje su uvedene zbog pandemije korona virusa

Plan za decu i starija lica

Za starija i zdravstveno osetljivija lica neće biti ograničenja kretanja čak ni u pariskoj oblasti ali ih je vlast pozvala da poštuju mere predostrožnosti u odnosu na korona virus.

Francuske vlasti koncentrisale su se, pre svega, na uspešan polazak dece u obdaništa i đaka u škole jer od toga, u najvećoj meri, zavisi pokretanje privrede i proizvodnje. U organizaciji ovog složenog poduhvata, koji podrazumeva brojne mere zdravstvene predostrožnosti i sasvim nove organizacije nastave, ključnu ulogu imaju lokalne vlasti, predsednici opština i komuna koji najuže sarađuju sa lokalnim policijskim prefekturama. 

Ministar prosvete Žan Mišel Blanker rekao je da je 87 do 90 komuna izvršilo potrebne pripreme i adaptacije školskog prostora za početak nastave koja će u svim francuskim departmanima u zelenoj zoni početi 18. maja.

Za decu stariju od 11 godina i odrasle u prevozu će biti obavezno nošenje maski. U protivnom, građanima će biti naplaćivane kazne od 135 evra.

Tržni centri, putovanja i okupljanja

Tržni centri prostarniji od 40 hiljada kvadratnih metara biće zatvoreni.

Počev od 11. maja “građani će moći da se kreću slobodno u pojasu od 100 kilometara u odnosu na mesto stanovanja – kako je najavio ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner. Za kretanje do udaljenijih mesta građanima će biti potrebna potvrda u kojoj se navode razlozi putovanja.

Okupljanja više od deset građana ostaće zabranjena.

U svakom slučaju, sve do septembra meseca nijedno veliko okupljanje više od pet hiljada građana neće biti dozvoljeno. Otvaranja plaža i jezera biće moguće samo uz posebnu dozvolu policijske prefekture.

fra-pariz trijumf-ublazavanje-7.5.

Pariz, 07.05.2020 - prizor iz centra Pariza, pošto su u Francuskoj ublažene mere uvedene zbog pandemije korona virusa

Ostaju zatvorene granice

Granice Francuske ostaće zatvorene sve do 15. juna. Iz zemlje će moći da izlaze samo oni Francuzi koji idu na posao sa druge strane granice ili iz porodičnih razloga kao što su čuvanje dece i slično.

“Granice Šengenskog prostora ostaju zatvorene do daljnjeg”, rekao je francuski  ministar. Mera stavljanje u karantin tokom 14 dana onih koji uđu na francusku teritoriju neće se primenjivati ako je reč o licima koja dolaze iz „evropskog prostora“ (EU). 

Prema poslednjim podacima u Francuskoj je do sada preminulo ukupno 25.987 zaraženih korona virusom. U poslednja 24 sata preminulo je 178 bolesnika što je manje nego prethodnog dana i potvrđuje opadanje smrtnosti zbog zaraze. U bolnicama se još uvek nalazi 23.208 pacijenata zaraženih korona virusom od čega njih oko tri hiljade u teškom stanju na odelenju za reanimaciju.

fra-premij-min-zdravlja

Pariz, 07.05.2020 - francuski premijer Eduar Filip i ministar zdravlja Olivije Veran na konferenciji za novinare u Parizu posle nedeljnog sastanka kabineta povodom ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije korona virusa

Nedeljno 700 hiljada testiranja

Ministar zdravlja Olivie Veran potvrdio je da je Francuska spremna da nedeljno testira 700 hiljada građana za koje postoji sumnja da su zaraženi jer ili imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženima. Testovi za ova lica su potpuno besplatni – troškove pokriva zdravstveno osiguranje.

„Dok budete čekali rezultate testa vaš lekar će od vas zatražiti da ostanete kod kuće u izolaciji“, rekao je francuski ministar zdravlja. U slučaju da je rezultat testa pozitivan, lekar će upozoriti Zdravstveno osiguranje kako bi se istražilo kojim licima je testirani pacijent mogao da prenese zarazu.

„Vaša izolacija, ukoliko ste bolesni, trajaće dva dana posle nestanka simptoma, dakle u proseku od osam do 10 dana“, poručio je građanima francuski ministar zdravlja.  

Vlada je saopštila da će negovateljicama u domovima za stara lica biti isplaćen dodatak za rad u uslovima pandemije, ukupno u visini od 475 miliona evra. Francuski lekari i medicinske sestre u bolnicama dobili su jednokratnu isplatu u iznosu od 500 do 1.500 evra.

U prvom tromesečju u Francuskoj je u privatnom sektoru zatvoreno 453.800 radnih mesta što predstavlja pad od 2,3 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...