Misterija uspeha Slovačke u borbi protiv koronavirusa

M. L.

Epidemiolozi i demografi nemaju jasno objašnjenje činjenice kako je ova zemlja postala ´ostrvo u moru smrtnosti´
(ilustracija, Bratislava, glavni grad Slovačke)

Slovačka ima dosad samo 20 smrtnih slučajeva od koronavirusa. To je, u poređenju sa brojem stanovnika, ubedljivo najmanji broj žrtava u Evropi što se nezvanično smatra glavnim merilom uspeha u borbi protiv ove aktuelne pošasti.

Činjenica je da je ova srednjeevropska zemlja, koja broji oko 5,5 miliona stanovnika, preduzela u pravo vreme prave mere, koje spadaju među najoštrije u Evropi, među njima zabrane putovanja u inostranstvo i putovanja iz inostranstva u zemlju, kao i svih javnih kulturnih, sportskih, verskih akcija u zemlji. Zatvorene su sve škole i veći deo trgovina, a putnici koji su došli iz inostranstva morali su da prođu kroz dvonedeljni karanatin. Ova zemlja je među prvima uvela obaveznu upotrebu maski u javnim prostorima.

Ipak, sve to ne može biti jedino ili glavno objašnjenje za tako mali broj žrtava, jer ima i drugih zemalja u Evropi koje su slično postupale u ovoj krizi a imaju, proporcionalno svojoj veličini, znatno veći broj žrtava.

"Istina je da epidemiolozi i demografi nemaju jasno objašnjenje činjenice kako je ova zemlja postala ´ostrvo u moru smrtnosti´", pomalo rezignirano zaključuje ovim povodom slovački list Nezavisni dnevnik (Dennik N).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...