Francuski premijer najavio plan za izlazak iz vanrednog stanja od 11. maja: Specijalne brigade za “zaštitu, testiranje i izolaciju”

Nataša Jokić, Strazbur

Onaj ko je zaražen imaće izbor da bude smešten u izolaciju sa čitavom svojom porodicom ili u posebne hotele za koje će država narediti rekviziju
(Pariz, 28.04.2020 - premijer Francuske Eduar Filip na sednici parlamenta u Parizu povodom plana za okončanje krize izazvane pandemijom korona virusa)

Francuski premijer Filip predstavio je plan izlaska iz zdravstvenog vanrednog stanja koji bi trebalo da počne da se primenjuje od 11. maja, sledeći tri ključna načela borbe protiv epidemije: zaštiti, testirati i izolovati.

U situaciji kada broj prijema zaraženih korona virusom u bolnice opada, a broj preminulih je premašio 23 hiljade, on je obećao da će biti dovoljno zaštitnih maski i testova. To do sada nije bio slučaj jer je Francuska dočekala početak epidemije sa govoto praznim strateškim zalihama. Maske i testovi još uvek manjkaju, a premijer nije precizirao kako će i zašto će se stvari na tom planu promeniti. Premijer je, štaviše, obećao da će sedmično biti testirano 700 hiljada ljudi.

Kada je reč o izolaciji uvedena je novina u odnosu na dosadašnju praksu. Naime, testiranje će biti masovno, a postojaće i posebne medicinsko-administrativne brigade sa zadatkom da utvrde istorijat kontakata zaražene osobe. Onaj ko je zaražen imaće izbor da bude smešten u izolaciju sa čitavom svojom porodicom ili u posebne hotele za koje će država narediti rekviziju.

fra-premijer-parlam-kraj-

Pariz, 28.04.2020 - francuski premijer Eduar Filip na sednici parlamenta u Parizu

Veća ovlašćenja lokalnim vlastima

Premijer je najavio da će, pod uslovom da svi zdravstveni parametri početkom maja budu povoljni, biti otvorena obdaništa i koledži u kojima školu pohađaju deca u uzrastu od 10 do 14 godina. Otvaranaje gimnazija je odloženo za jun.

Predviđeno je, takođe, otvaranje trgovina. Izuzetak će biti veliki tržni centri za koje će lokalne opštinske i komunalne vlasti zajedno sa prefekturama procenjivati da li da ih otvore u celini ili delimično - uvek sa idejom da treba izbeći okupljanje prevelikog broja ljudi na jednom mestu.

Otvaranje obdaništa i škola je preduslov za značajnije pokretanje ekonomije jer roditelji ne mogu da počnu da rade sve dok nemaju rešeno čuvanje dece. Premijer je rekao da će u obdaništima biti znatno manje dece, a izbor prioritetnih porodica prepustio je lokalnim vlastima.

U koledžima i u javnom saobraćaju biće obavezno nošenje maski. U obdaništima će ih nositi vaspitačice. Prodavci će moći da zahtevaju od kupaca da nose maske.

Vlada će nastaviti da ohrabruje rad od kuće, preko interneta. 

„Moraćemo da nastavimo da živimo sa virusom, treba da donosimo mere na postupan način i delujemo na lokalnom nivou“, rekao je francuski premijer, sažimajući svoju strategiju. 

Iako je Francuska centralizovana država, njen model izlaska iz vanrednog stanja počiva na davanju većih ovlašćenja lokalnim vlastima koje dobro poznaju svoju situaciju i mogu bolje da procene kojom brzinom treba ići.

Procenjivanje do 7. maja

Francuska vlada opredelila se za detaljno procenjivanje stanja u svakom od 95 departmana sve do 7. maja kada će definitvno biti uspostavljena zdravstvena mapa zemlje i tačno će se videti u kakvom stanju je koji deo teritorije.

Departmani će na toj mapi biti simbolično prikazani u nijansama crvene i zelene boje u zavisnosti od više faktora – pre svega napredovanja ili nazadovanja epidemije.

Ukoliko procena od 7. maja bude povoljna, francuskim građanima biće od 11. maja ponovo dozvoljeno da se kreću bez potvrde u kojoj su naveli razlog izlaska iz kuće. Istina ova “sloboda” biće ograničena jer će građani moći da se kreću samo na teritoriji departmana u kome žive u prečniku od oko 100 kilometara.

Neće biti verskih službi bar do 2. juna, takođe ni kolektivnog sporta, niti bilo kakvih sportskih aktivnosti u zatvorenom prostoru. Groblja će biti ponovo otvorena i sahrane održavane u prisustvu od najviše 20 najbižih.

Sva druga javna ili privatna okupljanja biće ograničena na 10 osoba. Zdravstveno vanredno stanje biće produženo do 23. maja i zavisno od okolnosti do 23. jula – o čemu će glasati Parlament. 

Premijer je najavio da će izlazak iz zdravstvenog vanrednog stanja teći u dve faze - prva je od 11. maja do 2. juna, posle čega će biti napravljen prvi bilans preduzetih mera.

Ukoliko rezultati budu zadovoljavajući, uslediće druga faza sa otvaranjem gimnazija. Ukoliko krajem juna procena bude zadovoljavajuća, planira se postupno aktiviranje restorana i hotela. Sve do leta ne planira se otvaranje plaže, a sve do jeseni održavanje festivala.

Francuski premijer je naglasio da je moguće vraćanje ograničavajućih mera ukoliko redovne procene posle svake faze ne budu pokazale dobre rezultate.
Pad poverenja u vladu

U debati koja je usledila, čule su se brojne kritike u kojima opozicija uglavnom izražava nepoverenje zbog toga kako je vlada do sada vodila stvari. Većina kritičara, kako sa levice tako i desnice, prigovara vladi da je sve do početka marta negirala da postoji opasnost širenja zaraze, uprkos upozorenjima.

Do velikog pada poverenja u vladu došlo je posle priznanja bivše ministarke zdravlja da je premijera upozorila na zdravstvenu opasnost još u februaru, ali je – iz njoj znanih razloga - nastavila javno da tvrdi da opasnosti nema.

Situaciju sa poverenjem pogoršala je, takođe, i tvrdnja vlade i zdravstvenih vlasti koje je savetuju, da maske i testiranje nisu neophodni - da bi se posle ispostavilo da je obrnuto.

Obraćajući se poslanicima, premijer Filip naglasio je da s jedne strane treba izbeći povratak epidemije, a sa druge strane – treba izbeći opasnost od „urušavanja ekonomije“.

Strah od povratka zaraze

Premijer je izložio plan vlade u parlamentu u kome je, zbog mera zdravstvene predostrožnosti, od ukupno 577 poslanika sedelo samo njih 75 koji su predstvaljali različite političke grupe. Njih 368 glasalo je „za“ plan vlade, dok je 100 poslanika bilo protiv, a ostali su uzdržani.

Rezultat ovog glasanja nije bio obavezujući za vladu već konsultativnog karaktera. Premijer Filip istakao je da ga tekst ustava nije obavezivao da u parlamentu predstavi plan postupnog izlaska iz zdravstvenog vanrednog stanja.

„Mogli smo to da saopštimo preko televizije“, rekao je on, naglasivši da vlada želi da pokaže koliku važnost pridaje „živoj demokratiji, koja je zahtevna, ponekad bučna“.

Premijer nije propustio da svojim kritičarima poruči da umesto u tv-studijima reč treba da uzmu u parlamentu jer „uzimajući reč u parlamentu, preuzimaju odgovornost“.

Pod lavinom kritika, pa i krivičnih prijava koje su protiv njega podnela udruženja lekara i građana, premijer se zajedno sa predsednikom Makronom odlučio za tihi izlazak iz vanrednog stanja – takoreći na prstima.

Cilj je izbeći povratak drugog talasa epidemije i kritike sa levice da forsiraju aktiviranje ekonomije jer štite interese „bogatih“.

Ono što sada, realno, najviše sve brine to je - mogući povratak zaraze korona virusa. Francuski zdravstveni sistem je na kolenima i ne bi izdržao. Medicinsko osoblje je iscrpljeno danonoćnim radom, mnogi lekari i sestre su zaraženi… mnogi su izgubili život u borbi protiv korona virusa. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...