Uprkos mogućnosti drugog talasa epidemije: francuska vlada najavila povratak u “normalu” od 11. maja

Nataša Jokić, Strazbur

Francuski premijer Eduar Filip nije mogao da pruži precizan odgovor na pitanje da li to znači da je vlada sigurna da su oni koji su preležali infekciju stekli imunitet na korona virus i da ne mogu po drugi put da budu zaraženi. “Nema sigurnosti”, rekao je on
(Pariz, 19.04.2020 - premijer Francuske Eduar Filip na konferenciji za novinare u Parizu povodom situacije u vezi pandemije korona virusa)

Prema poslednjim podacima, u Francuskoj je preminulo skoro dvadeset hiljada ljudi zaraženih korona virusom, ali se broj pacijenata primljenih u odelenja intenzivne nege već drugu nedelju smanjuje.

Takođe, smanjuje se i broj preminulih u bolnicama – za poslednja 24 sata preminulo je 227 bolesnika, dok su juče registrovana 364 smrtna ishoda u bolnicama.

Normalan život – uz oprez i rizik

Na temelju tih ohrabrujućih podataka premijer Francuske Eduar Filip i minister zdravlja Olivie Veran najavili su juče, na konferenciji za novinare, plan vlade da 11. maja da otpočne postupan povratak u normalan tok života.

“To još dugo neće biti onakav život kakav smo vodili pre epidemije”, naglasio je francuski premijer i najavio da će nošenje maske posle 11. maja “verovatno”, kako je rekao, biti obavezno u javnom saobraćaju. On je dodao da putovanja u udaljene delove sveta neće biti u bliskoj budućnosti.

“Počev od 11. maja, mi ćemo se ponovo domoći dela naše slobode, ne dovodeći pri tom naše zdravlje u pitanje”, rekao je francuski premijer.

On, međutim, nije mogao da pruži precizan odgovor na pitanje da li to znači da je vlada sigurna da su oni koji su preležali infekciju - stekli imunitet na korona virus i da ne mogu po drugi put da budu zaraženi?

“Nema sigurnosti”, priznao je francuski premijer, “odluke moramo da donosimo na osnovu nesigurnih procena”, rekao je on.

fra-premijer-filip s

Francuski premijer preneo je procene stručnjaka da stanovništvo u Francuskoj nije još steklo kolektivni imunitet i da je daleko od toga

Da li je moguć drugi talas epidemije?

Postavljeno je i pitanje o mogućnosti da dođe do drugog talasa epidemije zbog preranog ukidanja mera ograničenja kretanja.

Premijer je naglasio da epidemiolozi upravo rade na tome da daju što sigurnije procene o ovome.

On je preneo procene stručnjaka da stanovništvo u Francuskoj nije još steklo kolektivni imunitet i da je daleko od toga. Smatra se da je za sticanje kolektivnog imuniteta potrebno da bude zaraženo bar 60 odsto stanovništva, dok je u Francuskoj epidemija obuhvatila manje od 10 odsto.

Prvo trgovine i škole, po nalogu predsednika opštine i policijskog prefekta

Francuski premijer je precizirao da će prvo na postupan način biti otvarane trgovine. Procenu kojim brzinom će se sprovoditi otvaranje trgovina donosiće lokalne vlasti koje najbolje poznaju situaciju na terenu.

“Računamo na dvojac - predsednici opština i komuna u saradnji sa policijskim prefektom”, rekao je premijer precizirajući da će centralna vlast imati ulogu koordinatora.

Filip je najavio postupno otvaranje škola i preduzeća od 11 maja. S obzirom da zaraza koronavirusom nije jednako pogodila sve oblasti Francuske, odlučeno je da svaka oblast vraća ekonomski život u normalan tok na postupan način i različitim ritmom.

Prvo će biti otvarana obdaništa i škole tamo gde je bilo najmanje zaraze. Đaci će u škole dolaziti u malim grupama, u početku dva puta nedeljno.

Premijer je objasnio da veliku brigu predstavlja procena da je oko 10 odsto đaka prekinulo kontakt sa školom.

Restorani počinju poslednji, maski ima sve više...

Vraćanje đaka u škole ići će uporedo sa vraćanjem zaposlenih u industriji koja će, zavisno od privredne grane, uglavnom dobijati podršku države u obliku garancija za kredite.

Najkasnije će se u normalan tok vratiti restorani i turistička grana privrede. 

Premijer Eduar Filip je priznao da Francuska nema dovoljno hirurških maski u ovom tenutku. Domaća proizvodnja zaštitnih maski uvišestručena je, a stanovništvo se poziva i da samo prizvodi zaštutne maske od platna koje mogu da se peru. Brojna uptustva za to nalaze se na internetu.

Francuska je početak epidemije dočekala bez medicinskih, sasvim zaštitnih maski i bez zaštitne odeće u strateškim rezervama koje nisu obnavljane od 2013. godine, a rezerve lekova nisu pokrivale period duži od nekoliko meseci. Očekuje se da bi deo od dve milijarde maski koje su poručene od Kine mogao da popravi situaciju.

Francuske vlasti potvrdile su da su pronađeni minimalni tragovi koronavirusa u Parizu u mreži za nepijaću - tehničku vodu namenjenu čicćenju ulica. Nadležne vlasti su poručile građanima da nema nikakve opasnosti po pijaću vodu koju mogu slobodno da koriste kao i do sada.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...