Belgija – rekorder u smrtnosti od koronavirusa

M.L.

Ova zemlja ima veoma gustu mrežu domova za stare a potrebu da se oni zaštite od zaraze vlasti su potcenile. Uz to, Belgija ima najveću gustinu stanovništva u Evropi a doseljenici, uglavnom iz afričkih zemalja, žive radi ušteda u kirijama u domaćinstvima koja čine više generacija, pa su zajedno unučad i - dede i babe koji su najranjivija grupacija stanovništva
(ilustracija, Belgijanci sa maskama u centru Brisela)

U Belgiji je prekjuče, kako javlja AFP, prema tamošnjoj računici, prekoračena cifra od dve hiljade mrtvih od koronavirusa po čemu je ova zemlja, koja broji oko 11 miliona stanovnika, na prvom mestu u Evropi.

Više žrtava imaju samo zemlje sa znatno većom populacijom kao što su Italija, Španija, Francuska i Velika Britanija.

Belgija beleži veći broj mrtvih i od susedne Holandije koja ima za polovinu veći broj žitelja, čak i od Nemačke s osam puta većom populacijom!

belgija-maske-sivenje-

Jette, 09.04.2020 - medicinski radnici šiju zaštitne maske i odela u Univerzitetskoj bonici u Žetu, tokom vanrednog stanja u Belgiji zbog pandemije korona virusa

Broj žrtava u Belgiji od virusa covid-19 je juče, u stvari, iznosio 1.861 ali je tome dodata cifra od još oko 400. Radi se, u stvari, o tome što se u ovoj zemlji kao žrtve ovog virusa ne računaju samo oni ljudi koji su na testiranju bili pozitivni već se dodaju i oni koji su umrli sa simptomima obolevanja od koronavirusa ali nisu prošli laboratrjske testove.

Druge zemlje, međutim, u žrtve računaju samo one kod kojih je jednoznačno laboratorijski potvrđena infekcija od ovog virusa. U svakom slučaju, i kada bi se pretpostavilo da nešto od tih umrlih nisu bili ustvari žrtve isključivo ovog virusa, Belgija bi verovatno i dalje po broju umrlih u odnosu na broj stanovnika bila prva u Evropi.

U Kraljevini Belgiji se vrši dnevno oko četiri hiljade testova što je manje od zemalja iste veličine kao što je, na primer, Češka  (oko sedam hiljada dnevno) a gde je testiranje namenjeno prvenstveno lekarima i drugim licima u "prvoj liniji" odbrane od širenja zaraze.  

Uzroke visoke smrtnosti u Belgiji od ove zaraze treba, prema stručnjacima, tražiti u socijalnoj mapi zemlje. Ukratko, ova zemlja ima veoma gustu mrežu domova za stare, koji funkcionišu i kao dnevni stacionari u kojima se stari i penzioneri zaustavljaju radi merenja pritiska i međusobnog druženja. Potrebu da se oni zaštite od zaraze vlasti su potcenile pa su mnogi od njih zaraženi (i potom umrli) pre nego što su ovi domovi, tek negde na razmeđu marta i aprila, zatvoreni za posete spolja. Juče je naloženo da se pod hitno testira svih 20 hiljada korisnika ovih domova. 

Ima još nešto što je od značaja za brzo širenje zaraze u ovoj zemlji – to je velika gustina stanovništva, najveća u Evropi. Takođe, uticaj ima i činjenica da doseljenici, uglavnom iz Maroka i drugih frankofonih afričkih zemalja, žive radi ušteda u kirijama u domaćinstvima koja čine više generacija, pa su zajedno unučad i - dede i babe koji su najranjivije grupacije stanovništva.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...