U Nemačkoj se najmanje umire od koronavirusa

M.L.

Jako zdravstvo i respektovana vlada – zahvaljujući tome ova zemlja je bila najbolje pripremljena za epidemiju koronavirusa
(Berlin, 06.04.2020 - konferencija za novinare nemačke kancelarke Angele Merkel o merama vlade da izbegne dalje širenje korona virusa, a da bi usporila epidemiju, nemačka vlada je znatno ograničila javni život i zamolila građane da ostanu kod kuće)

Nemačka, kao jedna od velikih zemalja sveta, nalazi se među prvima po broju zaraženih od koronavirusa. U Italiji, koja ima na hiljade smrtnih slučajeva, registrovano je zaraženih 130 hiljada. U Nemačkoj ne mnogo manje – oko 100 hiljada.  Ali, u Nemačkoj, što je najbitnije, smrtnost je znatno manja.

Ukratko, u Nemačkoj, prema podacima agencija, smrtnost od koronavirusa iznosi oko 1,8 dok je u Italiji na nivou od groznih 12 procenata u odnosu na ukupan broj obolelih!

milano-bolnica-7.4-

Milano, 07.04.2020 - bolnica u Milanu u uslovima pandemije korona virusa

Kako Nemcima uspeva da virus drže na uzdi? Razloga je više, ali se stvar svodi na to da je ova zemlja bila najbolje od svih pripremljena za epidemiju.

Čim je virus počeo da besni u Kini, u Nemačkoj je odmah zdravstvo počelo pripreme. Još pre nego što se u februaru pojavio nemački nulti pacijent, laboratorije i bolnice su počele da stvaraju zalihe testova. Rezultat: Nemačka sada nedeljno sprovodi oko 350 hiljada testiranja  koronavirusa, tojest mnogo više nego u drugim zemljama. A, kako je ovde više puta istaknuto, kao što je naglašavano i u iskustvima kineskih lekara prilikom suzbijanja epidemije u Vuhanu, testiranje je ključ uspeha.

Ukratko, nemačke bolnice otkrivaju virus u nastajanju, tojest pre nego što se razvije i počne da zaraženom ugrožava zdravlje, kao i da se preko njega  širi dalje.

Nesumnjivo je da je nemačko zdravstvo odlično pripemljeno na moguće opasnosti. Najpre je na prisustvo ovog virusa testiran zdravstveni personal koji je u nizu zemalja postao glavni prenosilac zaraze. U Nemačkoj je, inače, testiranje besplatno tako da to koristi veliki broj starijih ljudi kod kojih je procenat smrtnih slučajeva od virusa mnogo veći nego kod mladih. Zahvaljući širem testiranju, otkrivaju se i oni zaraženi koji ne pokazuju simptome tako da verovatno nikad ne bi bili otkriveni, a zarazu bi širili.

nem-uskrs-jaja

Hellingen, 07.04.2020 - Ernst Langert ukrasio je svoje dvorište sa više od 30.000 uskršnjih jaja i drugih dekoracija, ali zbog pandemije korona virusa ne može to ponuditi turistima

Uz sve to, nemačko zdravstvo je posebno jako u pogledu kvaliteta intenzivne nege. Ima veliki broj postelja na jedinicama intezivne nege koje se unapred bile dobro snabdevene plućnim respiratorima. U januaru su nemačke bolnice imale oko 28 hiljada respiratora što preračunato iznosi 34 na 100 hiljada stanovnika. U Italiji to je 12 na 100 hiljada ljudi, u Holandiji samo sedam.

Od tada dosad broj postelja sa respiratorima se skoro udvostručio, ima ih širom zemlje ukupno oko 40 hiljada. Nemačkim lekarima sigurno ne preti ono što se događalo španskim, italijanskim i drugim njihovim kolegama koji se morali odlučivati o tome koje će smrtno ugrožene pacijente spasavati respiratorima, a koje ne.

A na kraju, iako to nije manje važno, treba istaći da nemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, umešno i odmereno upravlja krizom koju je izazvao ovaj  virus. Kako su pokazale ankete, za poslednjih mesec i nešto više dana, tojest otkad je ova zemlja suočena sa koronavirusom, izrazito je poraslo poverenje u vladu kancelarke Angele Merkel. S radom vlade, prema istraživanju javno-pravne televizije ARD, zadovoljno je čak 63 posto gradjana, dok ih je početkom marta bilo zadovoljno svega 35 posto! Izrazito su porasle i preferencije kancelarke i ostalih članova vlade, posebno ministra zdravlja Jena Špana (Span). S načinom kako se vlada nosi sa epidemijom, zadovoljno je ili je veoma zadovoljno 72 posto ispitanika, nezadovoljnih je manje ili više 27 posto.

Merkelova rukovodi mirno i staloženo, pobuđuje poverenje tako da Nemci maksimalno poštuju mere vlade. Ali, to važi i za opoziciju koja pušta vladu da radi na miru, ne stavlja pod sumnju preduzete mere, koje nisu nimalo lake, i ne pokušava tako da osvoji jevtine poene.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...