Kina-vakcina protiv korone: čekaju se rezultati krvi volontera

N. Stanisavljević

Svrha kliničke studije prve faze je potvrđivanje sigurnosti vakcine i biće završena za šest meseci
(foto, sedište kompanije za biotehnologiju CanSino Biologics Inc u Tianjinu)

Četiri volontera iz Vuhana koji su uključeni u prvu fazu kliničkih ispitivanja za vakcinu protiv COVID-19, okončala su u utorak karantin od 14 dana i od njih su uzeti uzorci krvi kako bi se testiralo da li su kod njih stvorena antitela nakon ubrizgavanja probne vakcine 17. marta, prenosi Global tajms (Times).

Oni više ne moraju da budu u kućnom karantinu, ali će biti potrebna dodatna posmatranja i intervjui sa stručnom grupom 28. dana, a i tokom trećeg i šestog meseca nakon probne vakcine, saznao je Global tajms od dobrovoljaca.

kina-yu-xuefeng-cansino

Iu Suefeng, generalni direktor CanSino Biologics

Prva faza istraživanja trajaće šest meseci

Rekombinantnu vakcinu za koronu virus razvila je kompanija za biotehnologiju (CanSino Biologics Inc) sa sedištem u Tianjinu i istraživački tim na čelu sa Čen Vej (Chen Wei) koja je stručnjak za sprečavanje i kontrolu bioloških opasnosti sa Akademije vojnih medicinskih nauka Narodne oslobodilačke vojske (kineske armije).

Razvoj vakcine uključivao je umetanje novog DNK koronavirusa koji kodira antigen u druge mikroorganizme da bi se stvorio novi virus koji neće zaraziti prijemnike bolešću, rekli su struručnjaci.

"Istraživački tim rekao je da rezultati ispitivanja danas nisu poznati, jer uzorke krvi treba poslati specijalnoj agenciji na testiranje. Pošto je ovo studija kliničkog ispitivanja, nećemo biti obavešteni o rezultatima antitela, ali možemo ih tražiti ako želimo da znamo", rekla je Đin Guanping (Jin Guanping), jedna od volonterki.

Prva faza kliničkih ispitivanja biće završena za šest meseci, saznala je Đin od istraživačkog tima.

kina istrazivanje vakcine Jin

Đin Guanping daje krv na test sedmog dana, tokom svog karantina, 23. marta (Foto, Jin Guanping)

Ubrzavanje faze II i III?

U fazi II i III ispitivanje će se usredsrediti na efikasnost vakcine i detaljne studije indikatora, kao što su sposobnost antitela da neutrališu virus, sa širim uzorcima, rekao je za list ekspert za imunologiju.

Testiranje antitela se vrši pre svega vađenjem krvi. Antitela koja su pronađena u uzorku krvi dobrovoljaca mogla bi da daju preliminarne dokaze o efikasnosti vakcine, rekao je pekinški stručnjak za imunologiju. Antitela se obično proizvode 96 sati nakon injekcije. Proces praćenja antitela u uzorcima krvi može trajati od pola sata do četiri sata, zavisno od korišćene metode ispitivanja, rekao je stručnjak.

"Verovatnoća neželjenih reakcija na adenovirus kod dobrovoljaca bila je izuzetno mala. Pošto je vektor adenovirusa trebalo da bude modifikovan sa visokim nivoom sigurnosti, nije zarazan", rekao je stručnjak.

Svrha kliničke studije prve faze je potvrđivanje sigurnosti vakcine. Ali ukupna bezbednost i efikasnost vakcine se obično određuju nakon svih faza kliničkih ispitivanja. S obzirom na trenutnu vanrednu situaciju, proces će se verovatno ubrzati, a neki stručnjaci čak pozivaju da se preskoče klinička ispitivanja faza II i III, izjavio je stručnjak za imunologiju sa sedištem u Pekingu.

Čak i nakon što vakcina dođe na tržište, istraživački timovi još uvek moraju da posmatraju i prate rezultate. Ako se usvoji vakcina, ona će se  uglavnom koristiti u slučaju mogućeg novog izbijanja epidemije, jer će sadašnja epidemija verovatno izblediti kako vreme postaje toplije, s poboljšanjem imuniteta javnosti i sprovođenjem efikasnih mera kontrole, kaže stručnjak.

can sino vakcine regruti

CanSino regrutuje zdrave volontere za kliničko ispitivanje svog rešenja za vakcinu. (Slika: Veibo)

Iskustva dobrovoljaca

Grupa od 108 dobrovoljaca iz Vuhana između 18 i 60 godina, izabranih po strogim procedurama, učestvovala je u prvoj vakcinaciji kao deo prve faze kliničkog ispitivanja vakcine za KOVID-19. Podeljeni su u više grupa koje su dobijale različite doze vakcine i u različito vreme su primili vakcinu. Poslednja grupa od oko sedam ili osam dobrovoljaca poslednjih je dana ušla u karantin, saznao je Global tajms od volontera.

List prenosi svedočenja grupe volontera koji su nakon vakcine otišli u izolaciju na posmatranje:

“Bio sam u dobrom raspoloženju i zdrav u proteklih 13 dana. Neki volonteri su u ranom periodu imali blagi porast telesne temperature, ali malo je njih prijavilo značajnu nelagodnost u našem mrežnom grupnom četu”, rekao je u utorak Global tajmsu 28-godišnji dobrovoljac Ču Aoping (Zhu Aobing) koji je bio u grupi koja je primila najnižu dozu vakcine 19. marta.

Istraživači mogu pratiti kontinuirane podatke u realnom vremenu i snimiti bilo kakve nepravilne promene jer temperaturu svake osobe 24 sata nadgleda uređaj pričvršćen na pazuhe u prvih sedam dana nakon ubrizgavanja, rekla je Đin.

Jedan ili dva medicinska radnika svakodnevno posećuju volontere kako bi pažljivo proverili njihovo fizičko stanje i pitali ih o neželjenim reakcijama, rekao je Ču.

"Hrana u karantinu obiluje škampima, biftekom, rebrima i ribom, koja se često viđa u obrocima sa “četiri jela i supom”, a sve se isporučuje bez fizičkog kontakta", rekao je Ču.

On je preneo da volonteri u karantinu razgovaraju o muzici i filmovima i međusobno razmenjuju zabavu u internetskoj grupi pomoću aplikacije Vičet (VeChat). Ljudi su izgledali opušteno i prilagodljivo bez većeg straha ili zabrinutosti, rekao je Ču.

kina-dobrovoljac-vakcina-

"Bila sam pomalo naivna kada sam se neustrašivo prijavila", rekla je mlada žena s nadimkom Ksiao Mi, koja je bila u grupi sa malim dozama. Ksiao Mi se oglasila na društvenoj mreži da podeli svoja iskustva sa učestvovanjem u isttraživanju vakcine protiv koronavirusa u Vuhanu Foto: Veibo

Napomenuo je da je nekoliko volontera ažuriralo svoje postove na mreži Veibo (Sina Weibo, zovu ga i klon Tvitera ali Kinezi smatraju da je mnogo više od toga) kao odgovor na mnoge poruke zabrinutosti za njihovo zdravlje. Neki su čak plesali ili vežbali jogu u karantinskim sobama.

Poslednjeg dana kojeg je Đin provela u karantinu, 30. marta, Čen Vej, vođa istraživačkog tima, došla je da je poseti i zahvalila se volonterima na učešću u kliničkom ispitivanju.

"Ona je rekla da je dobro za nas da delimo svoje priče i iskrena osećanja sa drugima kao prva grupa učesnika," rekla je Đin za Global tajms.

 Izvor: Global Times, objavljeno: 31. 03. 2020.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...