Turkmenistan zabranio reč koronavirus!

M. L.

Neprijatnosti s policijom imaće i oni koji se na ulicama u gradovima ove zemlje pojave sa zaštitnim maskama
(ilustracija, Veće staraca, čiji je staus iznad Narodne skupštine, na zasedanju u glavnom gradu Turkmenistana Ašhabatu)

Vlasti Turkmenistana zabranile su, kako javlja organizacija "Reporteri bez granica" (RSF), korišćenje reči "koronavirus" u novinama, na radiju i televiziji, ali i u zdravstvenim brošurama i drugim štampanim materijalima koji se distribuiraju u školama i zdravstvenim ustanovama. Ko bude koristio ovu reč u javnosti može biti zatvoren, bez obzira što praksa sakrivanja informacija može samo štetiti zdravlju žitelja ove bivše sovjetske republike.

turkmestan-berdimuhamedov-

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov

Neprijatnosti s policijom, kako javlja ova organizacija, imaće i oni koji se na ulicama u gradovima ove zemlje pojave sa zaštitnim maskama. Predsednik Turkmenistana  Gurbanguli Berdimuhamedov, podseća RSF, poznat je, inače, po svojoj autoritarnosti.

turkmenistan-ashabat-s

Glavni grad Turkmenistana Ašhabat

Istovremeno, međutim, vlasti bez ikakvih objašnjenja uvode neke bezbednosne mere. Na primer, na autobuskim i železničkim stanicama meri se temperatura putnicima, u bankama, većim trgovinama, nadleštvima i drugim mestima s većom koncentracijom ljudi, ljudima se dele vlažne maramice. Pre dve nedelje građanima je naloženo da svoje kuće i stanove prodime biljkom iz stepe harmala.

Turkmenistan-map-s

Prema lokalnim vlastima, Turkmenistan spada u dvadesetak zemalja u kojima dosad nije zabeležen nijedan slučaj zaraze koronavirusom. Turkmenistanski nezavisni mediji, koji su cenzurisani i pod pritiskom, sumnjaju u to. Ova srednjeazijska zemlja, koja broji oko šest miliona žitelja, na jugu se graniči sa Iranom u kome je do danas evidnetirano oko 45 hiljada zaraženih i skoro tri hiljade mrtvih.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...