Francuske zdravstvene vlasti zabrinute: Naglo pojačavanje epidemije u oblasti Pariza

Nataša Jokić, Strazbur

Iako krivulja zaraze još nije na vrhuncu i teški dani tek predstoje, više od polovine kapaciteta u intenzivnoj nezi i reanimaciji u pariskim bolnicama je već zauzeto, a ima oko pet stotina zaraženih među bolničkim osobljem
(Mulhouse, 25.03.2020 - francuski predsednik Emanuel makron posetio je poljsku vojnu bolnicu na istoku zemlje u Alzasu, odakle se epidemija širi na zapad, prema Parizu)

U Francuskoj epidemija počinje da se premešta sa istoka zemlje ka oblasti Pariza gde je situacija, po oceni zdravstvenih vlasti, zabrinjavajuća.

Broj registrovanih zaraženih prešao je 25 hiljada. Ukupno je preminulo 1.331 lice od infekcije koronavirusom koja je samo za jedan dan odnela 231 život u Francuskoj.

Na istoku zemlje u Alzasu, odakle se javljam, gde je i dalje žarište epidemije, situacija je nešto lakša zbog pomoći koju je pružila vojska kao i susedne zemlje Luksemburg, Nemačka i Švajcarska.

fra-univ-bolnica-strazbur-

Pacijent na respiratoru u pratnji Hitne pomoći isped Univerzitetske bolnice u Strazburu, 17. marta 2020.

Zaraženo medicinsko osoblje

Ovdašnje dve bolnice i, u nešto manjoj meri, univerzitetska bolnica u Strazburu, pre svega zbog nedostatka zaštitne medicinske opreme, nisu izdržale talas pacijenata koji se protekle tri nedelje samo povećavao. To je dovelo do zaražavanja medicinskog osoblja i kraha bolničkog sistema. Na intenzivnu nego i reanimaciju primani su samo pacijenti mlađi od 75 godina koji imaju šanse da prežive.

Samo od nedelje do srede u bolnicama u Kolmaru i Miluzu umrla su četiri lekara od posledica infekcije koronavirusom koju su dobili u kontaktu sa pacijentima.

Sada se iz Alzasa, u kome živi nešto više od million ljudi, žarište epidemije prenelo na parisku oblast u kojoj živi 12 miliona stanovnika.

Direktor Nacionalne zdravstvene agencije profešor Žerom Salomon ocenio je da će sledećih dana biti “veoma teško”. Strahuje se sada da bi drama koja se dešavala u Alzasu mogla u daleko većim razmerama da se ponovi u oblasti Pariza. 

Nagli broj povećanja pacijenata u intenzivnoj nezi i odelenjima za reanimaciju u pariskim bolnicama izaziva veliku brigu zdrastvenih vlasti i lekara. Iako epidemija nije ni izdaleka na vrhunci više od polovine kapaciteta je popunjeno. Osim toga, brigu izaziva i činjenica da, prema informacijama koje je preneo javni servis Fransenfo, među medicinskim osobljem u pariskim bolnicama imao oko pet stotina zaraženih.

Situacija je toliko dramatična da je dr Stanislas Pol, iz pariske bolnice Košen, lekar starije generacije i sam zaražen sa infekcijom u blagom obliku, rekao u intervjuu za jednu televiziju preko video – veze da se razmišlja o tome kako bi bila napravljena posebna odelenja u kojima bi mogli da rade lekari i sestre sa blagim oblikom infekcije koronavirusom.

fra-vojna-bolnica-na-parkingu-muluz

Vojna bolnica, postavljena na parkingu civilne, Muluz, ponedeljak, 23. marta 2020. godine

Kakva je, zapravo, strategija vlade?

Francuska ima problem sa nedostatkom zaštitnih medicinskih maski čije strateške reserve nisu obnavljane od 201. godine – istraga treba da utvrdi zbog čega.

Samostalni lekari dobili su pre nekoliko dana kontingent maski za koje se ispostavilo da ne štite od epidemije.

Uz to vlada je prvo usvojila strategiju ograničavanja kretanja i testiranja samo teških slučajeva kako bi se kretanje svelo na minimum. Sada je odustala od te strategije i počela masovnije testiranje.

Zadržana je zabrana kretanja koja nije najstrožijeg oblika, što su mnogi kritikovali.

Sve ovo i pozivanje stanovništva da se ne kreće, ali i da u isto vreme dobrovoljno pomogne poljoprivrednicima – izazivaju nedoumicu oko toga kakva je zapravo strategija vlade.

Zdravstvene vlasti i lekari podeljeni su zbog pitanja preporuke terapije klorokinom – jefitinim, starim lekom protiv malarije u kombinaciji sa antibiotikom, koju vlada odbija da preporuči u slučajevima infekcije korona virusom.

Lekari su ogorčeni zbog toga što vlada i predsednik Makron, sve do eksplozije epidemije, tokom dve poslednje godine nisu uopšte obraćali pažnju na masovne štrajkove u državnim bolnicama.

makron-otvara-vojnu-bolnicu-muluz-

Mulhouse, 25.03.2020 - francuski predsednik Emanuel Makron posetio je poljsku vojnu bolnicu na istoku zemlje u mestu Muluz

Pitaće oni koji prežive

Sada, uprkos aplauzima i svečanim govorima, lekarsko i bolničko osoblje se zapravo žrtvuje. Od nedelje ih je petoro umrlo – svi stariji od 60 godina.

Predsednik Makron je juče otvorio vojnu bolnicu na parkingu civilne bolnice u Miluzu i održao dug govor, sa uobičajenim dramskim pauzama.

Predsednik Francuske je, između ostalog, rekao da preuzima obavezu da posle ove krize bude donesen “masovni plan” investiranja i revalorizacije “karijera” (lekara, sestara i bolničkog osoblja).

Atmosfera je usijana. Na tviter nalogu državne televizije, koja je prenela Makronovo obećanje, mogu se pročitati reakcije lekara potpisanih punim imenom i prezimenom. Na primer neurohirug profešor dr Loran Tines: “Bla, bla, bla … koliko milijardi tačno”. Od skoro sto komenatara – svi su ogorčeni bez izuzetka. 

Lekare i medicinsko osoblje bukvalno žrtvuju u nemogućim uslovima, bez ikakve zaštite jer je država zakazala, jer nema ništa u strateškim rezervama, jer je dve decenije smanjivala budžet za zdravstvo i ukinula na hiljade kreveta, zatvorila na desetine lokalnih bolnica.

Lekari sada, kao da su uhvaćeni u neku zamku, nemaju vremena da postave ova pitanja jer moraju da leče pacijente. Postaviće ih oni među njima - koji prežive.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...