Remdesivir-najperspektivniji lek protiv koronavirusa

M.L.

Klinički testovi ovog leka počeli su u SAD a prvi rezultati trebalo bi da budu saopšteni krajem ovog meseca
(Gilead Sciences, sa sedištem u Foster Citi-juu, Kalifornija, pravi remdesivir, jedan od eksperimentalnih lekova koji se sada ispituje kao mogući lek za COVID-19)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra, kako prenosi ugledni češki ekonomski magazin E15, Remdesivir za "najizglednijeg kandidata" u borbi protiv koronavirusa. Lek, koji zaustavlja razmnožavanje ovog virusa. Razvio ga je tim američke kompanije Gilead sajens (Sciences) na čelu s Čehom Tomašem Cihlarom.

remdesivir-kina-

Boce sa remdesivirom u bolnici za pacijente sa COVID-19 u mestu Vuhan u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, sreda, 12. februara 2020. (izvor https://www.nbcnews.com/)

Prvobitno je lek trebalo da služi za lečenje ebole ali su eksperimenti pokazali da je efikasan i protiv bolesti SARS i MERS ali su eksperimenti prekinuti kada je epidemija u zapadnoj Africi opala. Američki dnevnik Volstrit džornal (Wall Street Journal) pisao je početkom februara da je, verovatno zahvaljući Remdesiviru, izlečen prvi zaraženi u SAD. Ovaj lek je davan i jednoj ženi u kritičnom stanju koja je, takođe, ozdravila.

remdesivir-susan-muzz-

Susan Kane pripisuje remdesiviru zaslugu za oporavak svog supruga Krisa (55) od koronavirusa

Klinički testovi ovog leka počeli su u SAD pre nekoliko dana, najavljeno je da će biti uključeno 400 bolesnih u 50 zemalja. Prvi rezultati trebalo bi da budu saopšteni krajem ovog meseca.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...