Francuzi poštuju zabranu kretanja: Vojska evakuiše pacijente u Miluzu

Nataša Jokić, Strazbur

Vojska je došla u pomoć bolnici u Miluzu na istoku Francuske, uz granicu sa Nemačkom, jer tu za pacijente više nije bilo mesta. Vlasti ograničile prodaju paracetamola zbog velike potražnje
(foto, Vojni avion - bolnica sleteo na aerodrom u Miluzu )

U Francuskoj su stupile na snagu mere zabrane kretanja kako bi se usporila epidemija korona virusom. Građani mogu da izlaze zbog potrebe da kupe hranu, da dobiju lekarsku negu ili kupe lekove i u slučaju da rade posao koji zahteva izlazak iz kuće. Za one koji ne poštuju zabranu predviđene su novčane kazne.

Prema prvim ocenama Francuzi su ovoga puta ozbiljno shvatili odluke vlasti i uglavnom poštuju zabranu kretanja.

fra-obrazac-virus-

Formular - izjava koju svaki francuski građanin treba da popuni ukoliko izlazi iz kuće

Žrtvovanje noćnog života – da li će vredeti

Stanovnici  Pariza, Liona, Bordoa, Monpeljea prvi put su videli svoje, uobičajeno do kasno u noć, bučne gradove – utonule u skoro potpunu tišinu. Saobraćaj je manji nego za vreme bilo kojih praznika. Ulice i trgovi su opusteli. Sto hiljada policajaca kontroliše poštovanje zabrane.

Zdravstvene vlasti se nadaju da će se širenje virusa usporiti zbog ovih mera ali ćemo prve rezultate moći da vidimo tek za dve nedelje.

Prema poslednjem bilansu u Francuskoj ima više od 7.730 registrovanih zaraženih i 170 preminulih. Broj zaraženih prema rečima direktora zdravstvene nacionalne agencije Žeroma Salomona i dalje se udvostručava svaka tri dana.

Vojska je došla u pomoć bolnici u gradu Miluzu na istoku Francuske, na tromeđi sa Švajcarskom i Nemačkom gde je žarište epidemije i gde je stanje dramatično.

Vojni helihopteri počeli su da evakuišu pacijente u pravcu vojne bolnice u Tulonu pošto se zdravstveni sistem prekjuče u Miluzu potpuno urušio. Bolnice u Miluzu nisu više bile u stanju da zbrinu pet odsto zaraženih sa komplikacijama – nije bilo dovoljno kreveta, ni lekara i sestara, ni zaštitne opreme za medicinsko osoblje.

Lekari su potvrdili da su bili primorani da uskraćuju priključivanje na aparte za disanje pacijentima starijim od od 75 godina da bi spašavali živote mlađih.

Vojska je počela pripreme podizanje vojne bolnice pod šatorima ovde u Miluzu, kako bi pomogla civilnoj bolnici.

evakuacija-pacijenata Miluzu

Evakuacija pacijenata iz bolnice u Miluzu ka vojnoj bolnici u bazi u Tulonu

Liberalna vlada spremna - da nacionalizacije preduzeća?

Zdravstvene vlasti od juče su ograničile broj kutija paracetamola koje pojedinac može da kupi u apoteci. Paracetamol je lek protiv bolova i za snižavanje temperature koji se preporučuje ukoliko temperatura postane visoka. U Francuskoj je i dalje na snazi preporuka da se u slučaju simptoma virusne infekcije ne koriste anti-inflamatroni li kortizonski lekovi.

Eduar Filip, premijer francuske vlade, inače izrazito neoliberalno orjentisane na privatizaciju državnog sektora, izjavio je da je vlada spremna i da nacionalizacije strateška preduzeća kao i da zabrani otpuštanja sa posla ukoliko to bude potrebno da bi se ublažile ekonomske posledice epidemije i “da bi se sačuvao proizvodni kapacitet zemlje”.

Ministar ekonomije Bruno Lmer najavio je masivnu ekonomsku pomoć države malim i srednjim preduzećima u visini, prema poslednjim vestima, od 45 milijardi evra.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...