Francuska uvela zabranu kretanja, vojska pritiče u pomoć: u Alzasu ratne bolnice!

Nataša Jokić, Strazbur

U bolnicama u Miluzu i obližnjem gradu Kolmaru nema ni dovoljno aparata, ni dovoljno zaštitne odeće, ni dovoljno lekara i medicinskih sestara koji sve češće odsustvuju sa posla jer se zaraza širi i među njima
(Ciboure, 16.03.2020 - televizijsko obraćanje javnosti predsednika Francuske Emanuela Makrona povodom epidemije korona virusa)

Francuski predsednik Makron najavio je sinoć mere strogog ograničenja kretanja, koje stupaju danas u podne i trajaće 15 dana.

Kretanje će biti dozvoljeno samo u slučaju odlaska u kupovinu hrane, u potrebe za lekarskom negom i lekovima i zbog odlaska na posao koji ne može da se obavlja od kuće.

Predsednik je naglasio da će u slučaju nepoštovanja ovih mera građani biti kažnjavani. On je konstatovao da stanovništvo nije dovoljno ozbiljno shvatilo preporuke i upozorenja vlade i stručnjaka.

pariz-bicikl-pusto-

Paris, 16.03.2020 - puste ulice u Parizu tokom vanrednog stanja koje je proglašeno u Francuskoj zbog epidemije korona virusa

Bez aparata za starije od 75 godina

Najavio je i da će granice EU i šengenskog prostora biti zatvorene, kao i da Francuzi koji žive u inostranstvu mogu da se vrate.

Predsednik Makron je rekao da će u Alzasu, na istoku Francuske, na granici sa Nemačkom i Švajcarskom, odakle se javljam, vojska instalirati ratnu bolnicu. U ovom delu Francuske nalazi se polovina svih obolelih.

Najdramatičnije stanje je u gradu Miluzu, gde se nalazi žarište epidemije. Lekari su dobili uputstvo da na aparate za disanje ne stavljaju pacijente starije od 75 godina kako bi se spašavali životi mlađih bolesnika.

U bolnicama u Miluzu i obližnjem gradu Kolmaru nema ni dovoljno aparata, ni dovoljno zaštitne odeće, ni dovoljno lekara i medicinskih sestara koji sve češće odsustvuju sa posla jer se zaraza širi i među njima. Predsednik je zato najavio da će u pomoć priteći vojska i da će ovde biti instalirana ratna bolnica. 

strazbur-virus-

Strasbourg, 16.03.2020 - zdravstveni radnici u zaštitnim odelima pružaju pomoć jednom obolelom muškarcu za kojeg se sumnja da je zaražen korona virusom u Strazburu

Odlaganje poreza, doprinosa i kreditnih otplata

Predsednik Makron najavio je i ekonomske mere, naglašavajući da “nijedan Francuz i nijedna Francuskinja neće biti prepušteni sami sebi, bez sredstava za život“, kako je rekao.

Za mala preduzeća najavio je pravo odlaganja plaćanja poreza i doprinosa i kreditnih dugova. Rekao je da će država za njih garantovati kod banaka u visini od 300 milijardi.

„Računi za gas, struju i stanarinu biće obustvaljeni za mala preduzeća“, dodao je i najavio stvaranje fonda solidarnosti za zanatlije i preduzetnike.

Makron je najavio i otkazivanje drugog kruga lokalnih izbora. Prvi krug održan je prošle nedelje. Zbog toga se u javnosti čuo veliki broj kritika jer je vlada u isto vreme pozivala građane da ostanu kod kuće i da izađu na izbore što, naravno, nije doprinelo njenom autoritetu.

Prema poslednjim informacijama, u Francuskoj je registrovano više do 6.600 zaraženih i 148 preminulih. Broj obolelih se udvostručava svaka tri dana i, ukoliko ne dođe do naglog usporavanja širenja virusa, broj žrtava - prema procenama stručnjaka - mogao bi da dostigne nekoliko desetina hiljada, pa čak i nekoliko stotina hiljada žrtava.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...