Američki seniori oduševljeni marihuanom

M. L.

Amerikanci stariji od 65 godina masovno počinju da koriste marihuanu u državama gde je kanabis legalizovan, pre svega, radi umirenja bolova i za lakši san
(foto, Požarevac, 03.07.2018 - pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu otkrili su laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i uhapsili S. Š. (1991) iz Požarevca, zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga)

Talas legalizacije kanabisa u državama SAD učinio je Amerikance starije od 65 godina, kako piše AFP, najbrže rastućom grupom korisnika ove "lake droge". U Kaliforniji gde je ove godine legalizovana, radi tzv rekreativne konzumacije, poseban uspeh marihuana ima na prezentacijama proizvoda u domovima penzionera.

Osamdestogodišnja Kajl Džonson (Kyle Johnson) koristi preparate od kanabisa protiv bolova u leđima i nesanice. A 73-godišnja Marta Makbet (Martcha Macbeth) marihuanu koristi protiv išiasa i s njom bolje spava...

Obe Kalifornjanke spadaju u sve veću grupu američkih seniora, oduševljenih marihuanoom. Upravo ova država spada među najveća tržišta gde se marihuana može koristiti u rekreativne svrhe. U svrhu lečenja marihuana je dozvoljena u već 29 od ukupno 50 država SAD.

"Dolaze kod nas s radoznalošću i interesovanjem. Traže olakšanje od bolova i zbog problema sa spavanjem", kaže pomenuta M. Makbet koja je istovremeno konsultantkinja kompanije Oktavija Velnes  (Octavia Wellnes) iz San Franciska koja se sve više specijalizuje za prodaju produkata od konoplja kalifornijskim starcima.

Za prezentacije ovih produkata vlada neviđeno interesovanje u domovima starih. U mestu San Hoze (Jose) na jednoj prezentaciji nedavno je bilo preko 400 starih. Najviše su zaintersovani za tinkturu, vodu i ulja sa sadržajem kanabinoida.

No, istovremeno sa širenjem ovog procesa upozorava se sve više i na opasnosti u vezi sa zavisnosšću starijih ljudi od marihuane, utoliko više što raste udeo starih u ukupnoj populaciji. Prema jednoj upravo objavljenoj studiji, broj uživalaca marihuane u skupini preko 65 godina porastao je u periodu od 2006. do 2013. za 250 posto, a u grupaciji od 58 do 65 godina za 58 posto. Među korisnicima starijim od 50 godina, kod oko sedam posto postoji jaka tendencija stvaranja zavisnosti.

Među zavisnicima od kanabisa, ako se nastavi sadašnji trend, ubrzo bi mogao da prevlada udeo starije populacije.

Marihuana postaje predmet sve značajnijeg biznisa u 40-milionskoj Kaliforniji u kojoj se stvara oko 14 posto američkog bruto društvenog proizvoda (BDP). Očekuje se da kalifornijsko tržište produkata kanabisa u 2020. bude "teško" preko 6,5 milijardi dolara.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...