Religija

Rekordno hodočašće u Meksiku

U glavni grad Meksika slilo se 10,6 miliona hodočasnika iz ove i drugih američkih zemalja na proslavu praznika Device Marije Gvadalupske
(foto, Crkva Svete Device Marije od Gvadalupe u Meksiko Sitiju je najposećenije katoličko svetilište na svetu, posle Vatikana, sa preko 20 miliona posetilaca godišnje. Kada je stara crkva postala opasna zbog trošnih temelјa, sagrađena je pored nje 1976. godine moderna struktura u obliku šatora, nazvana Nova bazilika koja može da primi do 10.000 lјudi i gde je preneta originalna slika Device Gvadalupe)

Biblija prevedena na hiljadu jezika

Jubilarni, hiljaditi jezik na kome se može čitati, jeste keliki, jezik kojim se govori u Južnom Sudanu
(U srednjem veku, katolička Biblija je nazivana samo Sveta knjiga, dok se kod pravoslavaca učvrstio naziv Sveto pismo - wikiprdia.org)

Aja Sofija ostaje (bar zasad) muzej

Turski vrhovni sud odbacio zahtev da istanbulski hram Božje mudrosti Aja Sofija ponovo postane džamija
(foto, Crkva Svete Sofije u Istanbulu)

Zablistao veličanstveni mozaik kupole u hramu Svetog Save na Vračaru

U Beogradu je održana ceremonija otvaranja mozaičke dekoracije kupole hrama Svetog Save, koji je izradio umetnički tim okupljenom od strane Moskovskog međunarodnog fonda za saradnju sa UNESKO a finansirala ruska kompanija Gaspromnjeft.

Završen mozaik na kupoli Hrama Svetog Save u Beogradu

Hramu Svetog Save u Beogradu dobio je mozaik na kupoli. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svetu: ukupna površina platna iznosi 1.248 kvadratnih metara, koji je finansiorao ruski „Gaspromnjeft“.

Orden Svetog Save Djukovu i Kravčenku

Patrijarh Irinej odlikovao je Aleksandra Djukova i Kirila Kravčenka ordenom Svetog Save za doprinos razvoju rusko-srpskih odnosa i očuvanje tradicije i kulture.

Iz Rusije dopremljen prvi deo mozaika za kupolu Hrama Svetog Save

Glavni deo mozaične kompozicije Vaznesenja Gospodnjeg za kupolu Hrama Svetog Save, čiju izradu finansira Gaspromnjeft dopremljen je iz Moskve u Beograd.

Album sećanja na Nikolaja Krasnova u Hramu Sv. Save

Izložba posvećena liku i delu ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova pod nazivom „Nikolaj Krasnov - album sećanja“ otvorena je, uz podršku NIS-a, u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Ovako će izgledati mozaik na kupoli Hrama Sv. Save

Maketa unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save, čije oslikavanje finansira Gaspromnjeft, predstavljena je juče u Ruskom domu. Mozaik od stakla i prirodnog kamena treba da bude završen do kraja naredne godine.

Ruski Hram Svete Trojice u Parizu

Ruska pravoslavna crkva preseliće svoje sedište u Parizu iz bivše auto-mehaničarske radionice u ulici Petel, na mesto dostojno njenog ranga, u novi Ruski duhovni i kulturni centar, pošto bude osveštan u petak 4. novembra
(foto, Hram Svete Trojice sa kulturnim centrom - desno)