Velika džamija u Alžiru pred završetkom gradnje

M. Lazarević

Treća po veličini džamija u svetu i najveća u Africi, može da primi odjednom 120 hiljada vernika
(ilustracija, gradnja velike džamije u Alžiru)

Velika džamija u Alžiru (Djamaa El Djazair) leži na površini od 400 hiljada kvadrata i ima 265 metara visoki minaret na kome su terase vidikovca. Zgrada i dvorište s pogledom na Alžirski zaliv može da primi oko 120 hiljada vernika. U podzemlju je garaža s kapacitetom od sedam hiljada automobila. Kompleks obuhvata školu korana, knjižaru, veliki restoran, amfteatar i istraživački centar za istoriju ove zemlje koja je izvela najuspešniju antikolonijalu revoluciju u istoriji i od 1962.  razvija se  samostalno. 

Trenutno, kako javlja AFP, u toku su završni radovi. Biće to treća po veličini džamija na svetu i najveća u Africi (veće od nje su samo Sveta džamija u Meki i Prorokova džamija u Medini). Spekuliše se da otvaranje faktički čeka na potpuno smirivanje ovogodišnje unutrašnje političke napetosti i talasa demonstracija koje su 2. aprila ove godine dovele do povlačenja  predsednika, 82-godišnjeg Abdelaziza Buteflike, inače na čelu ove zemlje od 1999.

Posle globalnog pada cena nafte i gasa, od kojih bitno zavisi ekonomija ove najprostranije afričke zemlje, otegla se gradnja ove džamije i pitanje je da li bi ikada bila završena da je nije preuzela velika državna kineska građevinska kompanija CSCEC (China State Construction Engineering Corporation) koja već tri decenije u ovoj zemlji gradi puteve, fabrike, mostove, bolnice... Na gradnji džamije je radilo oko 2.300 inženjera, tehničara i drugih radnika iz Kine, Alžira i drugih afričkih zemalja.

Odluka da se sagradi najveća džamija u Africi ima svoju logiku u ovoj zemlji, čijih 99 posto stanovnika (42 miliona po popisu iz 2015.) čine muslimani (suniti), koja je od početka 90-ih. suočena s nezadovoljstvom i pobunama islamista. Vlada je 1992. poništila izbore na kojima su pobedili islamisti posle čega je izbio krvavi građanski rat u kome je poginulo preko 200 hiljada ljudi. Analitičari gradnju ove džamije, uglavnom, smatraju kao način za sužavanje prostora za verski ekstremizam.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...