STOLTENBERG OČEKUJE DA ĆE SE ZEMLJE NATO DOGOVORITI DA JOŠ POVEĆAJU IZDATKE ZA ODBRANU

ML

Nije mogao da precizira koliko bi se izdaci mogli povećati ali je rekao da bi novo povećanje moglo biti - ambicioznije nego dosad
(Smardan, Rumunija, 25.01.2023 - vežba najmanje 600 francuskih vojnika raspoređenih u Rumuniji, kao deo borbene grupe NATO na istočnom krilu - poligon Smardan na istoku Rumunije)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pretpostavlja da će se zemlje ćlanice Severnoatlantske alijanse na samitu u julu ove godine u Vilnusu dogovoriti da povećaju izdatke za odbranu sa sadašnjih dva posto od bruto društvenog proizvoda (BDP). On je to izjavio u intervjuu nemačkom dnevniku Di Velt (Die Welt) prilikom posete Berlinu. Nije, međutim, mogao precizirati koliko bi se izdaci mogli povećati.

NATO-Stolten-s

Jens Stotenberg najavljuje članicama NATO povećavanje izdvajanja novca za odbranu

"Stopa od dva posto je trebalo da se postigne u roku od 10 godina, tj do 2024. što znači da bi to trebalo sada aktuelizovati", precizirao je on. On je napomenuo da je pokretač povećanja ove stope bila još ruska aneksija poluostrva Krim 2014. i izbijanje sukoba u istočnoukrajinskom Donbasu između tamošnjih separatista, koje je podržavala Rusija, i ukrajinske armije. Dodao je da bi ovo novo povećanje moglo biti ambicioznije nego dosad.

Rojters podseća da se mnoge članice NATO nisu pridržavale obaveze da povise izdatke na dva procenta. No, od februarske invazije Rusije na Ukrajinu većina članica NATO je povećala stopu izdvajanja za ove svrhe.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...