ZGRADE NAJVIŠE TROŠE ENERGIJU

Izvor:   Glas javnosti / Tanjug

Zgrade su među najvećim potrošačima energije u Srbiji, učestvuju sa 50 odsto u ukupnoj potrošnji pa se primena koncepta "održiva gradnja", koja podrazumeva upotrebu kvalitetnih materijala, energetsku efikasnost i zaštitu okoline, nameće kao neminovnost, istaknuto je na okruglom stolu o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.

Zgrade su među najvećim potrošačima energije u Srbiji, učestvuju sa 50 odsto u ukupnoj potrošnji pa se primena koncepta "održiva gradnja", koja podrazumeva upotrebu kvalitetnih materijala, energetsku efikasnost i zaštitu okoline, nameće kao neminovnost, istaknuto je na okruglom stolu o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.

Koristi za potrošača od štednje energije koja se najviše troši za grejanje su manji račun za struju, kvalitetno stanovanje, duži vek zgrade, kao i manja emisija gasova sa efektom staklene bašte", rekao je savetnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Slobodan Cvetković.

Loša termoizolacija

"Održiva gradnja", koja je jedan od najznačajnijih segmenata održivog razvoja, podrazumeva moderniji načine upravljanja otpadom, toplotnu zaštitu spoljnih elemenata zgrade, povoljnu orijentaciju i korišćenje sunčeve energije. Tu su i bioklimatski principi, primena obnovljivih izvora energije, planiranje i upravljanje energijom, objasnio je on.

Zgrade izgrađene u Srbiji sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u vremenu intenzivnog rasta stambenog fonda karakteriše loša termoizolacija i velika potrošnja energije po metru kvadratnom dok se novije zgrade ipak rade sa boljom termoizolacijom. U Srbiji se u stambenim zgradama na godišnjem nivou potroši između 150 i 200 kilovat časova po metru kvadratnom, a u javnim čak i do 300 kilovat časova.

Cvetković smatra da su trenutne prepreke u unapređenju energetske efikasnosti u zgradama mala motivacija domaćinstava i niska cena energije, kao i disparitet u cenama, ali i relativno visoki investicioni troškovi u vreme kada je nizak životni standard. Krediti za energetsku efikasnost su skupi, a uslovi neatraktivni dok tržište proizvoda i usluga u sektoru energetske efikasnosti nije razvijeno.

Pasoš energetske efikasnosti

Na okruglom stolu koji je organizovao internet časopis "Balkan magazin" najavljeno je da će u prvoj polovini godine početi da se primenjuje pasoš energetske efikasnosti koji će definisati potrošnju energije u zgradama u Srbiji.

Pasoš energetske efikasnosti pokazivaće koliko zgrada troši energije za zagrevanje, hlađenje i održavanje i koliko bi moglo da se uštedi.

Za dobijanje građevinske dozvole u potrebnoj dokumentaciji moraće da se priloži i elaborat o energetskoj efikasnosti koji će izdavati inženjeri sa licencom.

Internet časopis Balkan magazin sprovodi tromesečni projekat "3E - energija, ekonomija, ekologija", u okviru koga će do kraja marta biti organizovano još pet okruglih stolova o najaktuelnijim temama iz oblasti energetske efikasnosti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...