USKORO IZDAVANJE PASOŠA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Izvor:   Blic

Pasoši energetske efikasnosti, kojima će biti tačno definisana potrošnja energije u zgradama trebalo bi da zažive u prvoj polovini ove godine, rečeno je na skupu “Energetska efikasnost u zgradarstvu”.

- Svaka zgrada će imati pasoš koji će govoriti kolika je potrošnja energije za grejanje, hlađenje, osvetljenje... - rekao je predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac.

Šumarac je rekao da je do sada značaj pridavan lokaciji nekretnina, a da će se izdavanjem energetskih pasoša gledati i koliko ta zgrada troši energije i dodao da će se pasoši izdavati za nove i za stare objekte.

Savetnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Slobodan Cvetković naglasio je da je izrada pravilnika koji će definisati izdavanje energetskih pasoša u završnoj fazi i da će se oni izdavati na teritoriji cele Srbije.

- Cilj ovih pasoša nije da poskupi kvadrat nekretnina već je cilj ušteda energije - rekao je Cvetković i istakao da je energetska efikasnost jedna od najvećih investicionih mogućnosti Srbije.

Šumarac je naglasio da će prvi energetski pasoši biti izdati za zgrade koje će se graditi na prostoru bivše kasarne “4. juli” na Voždovcu i naveo da očekuje da će se otvoriti novi poslovi za industriju građevinskog i izolacionog materijala.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...