PASOŠI ENERGETSKE EFIKASNOSTI U PRVOJ POLOVINI 2011.

Izvor:   rtv.rs / Tanjug

Pasoši energetske efikasnosti koji će definisati potrošnju energije u zgradama u Srbiji zaživeće u prvoj polovini godine, najavljeno je na okruglom stolu o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.

Kada počne primena pasoša ne treba očekivati poskupljenje stanova, a stari stanovi koji budu iznajmljivani ili prodavani takođe će morati da poseduju taj pasoš, rečeno je na okruglom stolu.

Podsticaj proizvođačima izolacionih i građevinskih materijala

Predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac rekao je da će pasoš energetske efikasnosti pokazivati koliko zgrada troši energije za zagrevanje, hlađenje i održavanje i koliko bi moglo da se uštedi.

On je izrazio očekivanje da će prvi pasoši biti obezbeđeni za stambene zgrade koje će biti građene u Beogradu, na Voždovcu , na području kasarne "4. juli".

Za dobijanje građevinske dozvole u potrebnoj dokumentaciji moraće da se priloži i elaborat o energetskoj efikasnosti koji će izdavati inženjeri sa licencom, objasnio je Šumarac i dodao da će pasoši biti izdavani za nove i stare stambene zgrade kao i za javne zgrade (bolnice, škole i slično).

Prema rečima Šumarca, ubuduće će, pored lokacije zgrade, od velikog značaja biti i koliko ta zgrada troši energije.

Uvođenje pasoša energetske efikasnosti biće veliki podsticaj za industriju izolacionih i građevinskih materijala u Srbiji, smatra on jer će to doprineti i otvaranju novih radnih mesta kako u toj industriji tako i u projektantskim kućama i biroima.

Veća potrošnja od evropskog proseka

Kako je istaknuto, u Srbiji postoji oko tri miliona stambenih jedinica i oko 70 odsto je građeno sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka godina kada se nije vodilo računa o energetskoj efikasnosti.

U Srbiji se u stambenim zgradama na godišnjem nivou potroši između 150 i 200 kilovat časova po metru kvadratnom, a u javnim čak i do 300 kilovat časova dok se oko 60 odsto energije troši na grejanje, što je daleko više od evropskog proseka.

Ciljevi EU do 2020. godine su da se 20 procenata poveća energetska efikasnost, da se za 20 procenata smanji emisija ugljen dioksida i da se za 20 odsto poveća upotreba obnovljivh izvora energije, a tim ciljevima teži i Srbija.

Balkan magazin i Norveška

Okrugli sto o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu organizovao je internet časopis "Balkan magazin", pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

"Balkan magazin" sprovodi tromesečni projekat "3E - energija, ekonomija, ekologija", u okviru koga će do kraja marta biti organizovano još pet okruglih stolova o najaktuelnijim temama iz oblasti energetske efikasnosti.

Skupovi će imati za cilj promociju društveno odgovornog poslovanja, kroz racionalnu potrošnju energije, korišćenje njenih obnovljivih izvora i reciklažu otpada, kako bi se postigli ekonomski i ekološki efekti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...