PASOŠI EFIKASNOSTI ZA NOVE ZGRADE

Izvor:   FoNet

Prema novom pravilniku, koji je u završnoj fazi izrade, nijedna novoizgrađena zgrada neće moći da dobije upotrebnu dozvolu bez "energetskog pasoša", odnosno dokaza da su korišćeni izolacioni materijali koji značajno doprinose smanjenju potrošnje energije, rečeno je na Okruglom stolu Energetska efikasnost u zgradarstvu.

Prema pravilniku koji bi trebalo da počne da se primenjuje u prvoj polovini ove godine, svaka nova zgrada u Srbiji moraće da ima "pasoš energetske efikasnosti", odnosno da bude građena od materijala koji smanjuju potrošnju energije, izjavio je danas savetnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Slobodan Cvetković.

Prema novom pravilniku, koji je u završnoj fazi izrade, nijedna novoizgrađena zgrada neće moći da dobije upotrebnu dozvolu bez "energetskog pasoša", odnosno dokaza da su korišćeni izolacioni materijali koji značajno doprinose smanjenju potrošnje energije, rečeno je na Okruglom stolu Energetska efikasnost u zgradarstvu.

"Za nove objekte moraće da postoji elaborat energetske efikasnosti kao sastavni deo projektne dokumentacije i na osnovu toga će se dobijati građevinska dozvola", izjavio je predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac.

Šumarac je napomenuo da će i za izdavanje upotrebne dozvole određeni objekat prethodno morati da poseduje "energetski pasoš", a to će važiti i za stanove za prodaju i izdavanje.

Prema njegovim rečima, za zgrade će se propisati minimum uštede energije, a u pasošu će biti naveden podatak o potrošnji energije projektovanog objekta.

"Cilj nije da poskupi kvadrat stana, već ušteda energije. Plan je da se i u naselju koje se gradi na prostoru kasarne Vojvode Stepe Stepanović na Voždovcu naprave energetski efikasni stanovi, što znači da se za 1.290 evra po kvadratu dobije i ušteda energije", rekao je Šumarac.

Osim privatnih objekata, posebno će biti razmatrane javne zgrade i tu je država u obavezi da obezbedi energetske pasoše, dodao je Šumarac.

Korist od energetski efikasne gradnje je pre svega finansijska, predočio je Cvetković.

"Kada građani osete da su im manji računi za grejanje i hlađenje, biće svesni dobiti i učestvovaće u projektima efikasnosti. Pored uštede, obezbeđuje se ugodnije i kvalitetnije stanovanje, duži životni vek zgrade, uz zaštitu životne sredine smanjenjem emisije gasova", naveo je Cvetković.

Učesnici Okruglog stola internet časopisa Balkanmagazin, koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ambasade Norveške, apelovali su na čitavo društvo da se uključi u promociju energetske efikasnosti, koja donosi kolektivnu dobrobit.

Oni su napomenuli da je u toj oblasti, koja je u Srbiji potpuna novina, edukacija neophodna i građanima i stručnjacima, a novi korak je i obrazovanje licenciranih inženjera.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...