PASOŠI ENERGETSKE EFIKASNOSTI U NAREDNIH ŠEST MESECI

Izvor:   Beta

Prvi pasoši energetske efikasnosti, kojima će biti precizirana potrošnja energije u zgradama, biće uvedeni u Srbiji u prvoj polovini ove godine, rečeno je danas na okruglom stolu o energetskoj efikasnosti u visokogradnji.

"Uvođenje pasoša energetske efikasnosti sprovodi se usklađivanjem naših zakona sa direktivom Evropske unije kako bi se pomoglo unapređenje energetske efikasnosti", rekao je predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac.

On je kazao da će svaka zgrada imati pasoš koji će govoriti kolika je potrošnja energije za grejanje, hlađenje i osvetljenje.

"Pored dosadašnjeg uticaja lokacije na cenu energije sada će biti značajno i koliko zgrade troše energije", rekao je Šumarac.

On je dodao da uvođenje pasoša energetske efikasnosti neće uticati na povećanje prodajne cene kvadrata stambenih zgrada već da će doći do uštede potrošnje energije u Srbiji.

"Pasoši će se uvoditi za nove i za već postojeće stanove koji se kupuju i izdaju", kazao je Šumarac.

Savetnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Vlade Srbije Slobodan Cvetković dodao je da će prvi pasoši energetske efikasnosti biti uvedeni u zgradama 4.jula na Voždovcu.

On je kazao da je pravilnik o novim pasošima u završnoj fazi i da će se zakon o pasošima energetske efikasnosti sprovoditi na teritoriji cele Srbije.

"Sprovođenjem Zakona o racionalizaciji energije u Srbiji moguće je uštedeti od 30 do 50 miliona evra godišnje", ocenio je on.

Ciljevi proizvodnje energije u dvadeset prvom veku, prema rečima Cvetkovća, su da energija bude dostupna svima ali i da se omogući ekonomska i ekološka efikasnost energetske proizvodnje.

Srpski projekat energetske efikasnosti rezultirao je smanjenjem potrošnje energije i ugljen-dioksida za oko 40 odsto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...