EU se ponovo kompromituje štiteći industriju umesto građane : priprema se produžavanje dozvole za Monsantov glifosat

Nataša Jokić, Strazbur

Francuski mediji prenose otkriće da je iz preliminarnog izveštaja o glifosatu isključeno 99 odsto naučnih studija, a zadržana većina industrijskih propagandnih nalaza
(ilustracija, Roundap, preparat Monsanta koji sadrži otrovni glifosat, slobodno se prodaje a tako će se i nastaviti...)

Pripremajući odluku o produženju dozvole za upotrebu glifosata, supstance iz Monsantovog pesticida Raundap (RoundUp), panel stručnjaka EU isključio je 99 odsto naučnih studija čiji nalazi govore o toksičnosti ovog jedinjenja, a prednost je data izveštajima agro-industrije koja hvali svoje proizvode – objavilo je udruženje Génération futures (Buduće generacije).

Međunarodni centar za istraživanje kancera (Svetska zdravstvena organizacija) klasifikovao je glifosat kao „verovatno kancerogen“, ali su agencije Evropske unije, kao i SAD 2017. godine, ipak obnovile dozvolu za prodaju i upotrebu.

monsanto-meksiko-prot

Protest u Meksiku, februara 2021. protiv Monsanta

Interesne veze sa industrijom - korupcija

Svi francuski mediji preneli su ovo otkriće, podsećajući da je predsednik Makron u vreme predizborne kampanje 2017. obećao da će glifosat biti zabranjen u Francuskoj „najkasnije“ do 2020. kada bude nađena zamena za njegovu upotrebu u poljoprivredi i baštovanstvu.

Obećanje nije održano, glifosat je još u upotrebi, a Evropska unija treba do 15. decembra 2022. godine da objavi odluku o produženju dozvole za još jedno petogodište.

Francuska će tokom prvih šest meseci iduće godine predsedavati Evropskom unijom, a ovadašnji mediji prenose da se ne očekuje presudan angažman predsednika Makrona u vezi sa zabranom glifosata.

Otkriće udruženja Générations futures pokazuje da je Evropska unija nastavila sa starom praksom donošenja odluka, pre svega, u interesu krupne industrije, umesto ineteresa građana.

Evropska komisija po pravilu donosi odluke na osnovu mišljenja panela stručnjaka koji, kako pokazuje praksa u poslednjih nekoliko decenija, sa industrijom imaju interesne veze i ugovore.

Primer Monsanta – koji je sada vlasništvo Bajera -  najupadljivija je ilustracija ovog pravila koji je zapravo samo jedan oblik korupcije. Evropski poslanici iz redova Zelenih godinama su objavljivali liste ugovora članova panela stručnjaka Evropske komisije koji govore o sukobu interesa i ukazivali da su dozvole za genetski modifikovani kukuruz izdavane - isključivo na osnovu nalaza nikog drugog do stručnjaka samog Monsanta. 

Propagandni tekstovi „jači“ od naučnih

Zadatak da pripreme preliminarni izveštaj koji bi bio osnova za izdavanje ili uskraćivanje nove dozvole za glifosat dobile su agencije četiri zemlje: Francuske, Holandije, Mađarske i Švedske. U njihovom izveštaju (Renewal Assessment Report) – otkrilo je udruženje Générations futures -  isključeno je 99 odsto naučnih studija, a prednost je data industrijskoj pseudo-naučnoj propagandi.

Od 7.188 studija, objavljenih o glifosatu u naučnim časopisima tokom poslednje decenije, samo tri odsto je ocenjeno kao dovoljno kvalitetno da bi predstavljale osnovu za donošenje odluke EU. Od tih tri odsto samo 0,4 odsto je ocenjeno kao verodostojno!

„Da li je moguća naučna ekspertiza bez nauke?“ pita udruženje Buduće generacije, koje se bori protiv pesticida, ukazujući na skandaloznu činjenicu da je faktički cenzurisano 99 odsto naučne literature posvećene toksičnosti sintetičkog pesticida koji se najviše upotrebljava u svetu - iako izaziva trovanje čoveka i njegove okoline i učestvuje u izazivanju endokrinih poremećaja i utiče na hormonalni sistem. 

Zauzvrat, ukazuje Udruženje, industrijske studije su citirane sa naklonošću iako industrijski testovi ne poštuju pravila o testiranju.

Prošle godine „Nova evropska ekspertiza” utvrdila je da zaključci Međunarodnog centra za istraživanje kancera nisu tačni i da glifosat kao aktivna suspstanca Monsantovog pesticida nije ni kancerogen, ni mutagen, ni toksičan niti ima ulogu hormonskog ometača.

Istovremeno je francuski Nacionalni institut za medicinsko istraživanje (Inserm) utvrdio suprotno, zaključjući da postoji „verovatna veza” između profesionalnog izlaganja uticaju glifosata i oboljevanju od limfoma i Hočkinove bolesti (kancer limfatičkog sistema).

Analizirajući preliminarni izveštaj EU o glifosatu, Udruženje pokazuje kako su s predumišljajem formulisana pravila koja omogućavaju cenzuru industrijski nepodobnih naučnih studija. “Prema pravilima” uzimaju se u obzir studije koje analiziraju uticaj glifosata usključivo na sisare(…) čime se automatski isključuju studije pravljene na drugim organizmima – pre svega onih koji žive u vodi”.

Udruženje protestuje zbog isključivanja svih naučnih studija koje proučavaju uticaj glifisata na ćelijskom i molekularnom nivou.

Uz sve ovo, već posle čitanja rezimea odbačeni su univerzitetski radovi iz Azije i Južne Amerike jer “eksperimentalni uslovi” nisu jednaki onima u Evropi.

Polin Servan (Pauline Cervan), toksikolog i glavna autorka izveštaja udruženja Générations futures, ukazuje da zauzvrat sve industrijske studije (samog proizvođača) krše osnovna pravila o laboratorijskim ispitivanja, na primer uticaja glifosata na koštanu srž. Uprkos tome agencije četiri zemlje EU uzele su ih u obzir u svom preliminarnom izveštaju kao verodostojne.

U razgovoru za pariski Le Monde Servan je rekla da je tačno da će preliminarni izveštaj biti stavljen na uvid javnosti ali da on ima više hiljada strana, a da je period za proučavanje tog dokumenta ograničen na dva meseca.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...