Ustavni savet Francuske odobrio zakon o zdravstvenom pasošu: Konobari kao zdravstveni kontrolori

Nataša Jokić, Strazbur

Sindikati medicinskih sestara ukazuju da je apsurdno da se zbog zdravstvenog pasoša u bolnicama sada zapošljavaju kontrolori tog dokumenta, dok se zatvaraju radna mesta za medicinsko osoblje
(ilustracija, Protest medicinskog osoblja u Parizu, protiv obaveznih vakcina i zdravstvenih pasoša 6. avgusta 2021.)

Ustavni savet Francuske Republike dao je saglasnost da 9. avgusta na snagu stupi zakon o zdravstvenom pasošu i obaveznoj vakcinaciji nekih profesija među kojima su i zdravstvene.

Odobrenje ustavnog saveta znači da će gosti restorana i kafea već od ponedeljka morati da pokažu uverenje o vakcinaciji ili uverenje o negativnom rezultatu testa staro do 48 sati.

Konobari dobijaju ulogu kontrolora zdravstvenih pasoša. To još od vremena kada je zakon bio predložen - izaziva nezadovoljstvo u ugostiteljskom sektoru ali i među nekim pravnicima koji smatraju da je ovde reč o tome da neovlašćena lica imaju pristup ličnim podacima, što otvara mogućnosti zloupotrebe. 

fra-ustavni-savet-

Protivnici zdravstvene propusnice demonstriraju ispred Ustavnog saveta 5. avgusta 2021. u Parizu. AFP

Lečenje i bez „pasoša“

Ustavni savet, međutim, smatra da je obavezno posedovanje ovog dokumenta neophodno kako bi se pomirili zahtev za zaštitu zdravlja i zahtev za postojanjem slobode pojedinca.

Zdravstveni pasoš biće tražen takođe u nekim trgovinskim centrima i velikim prodavnicama „ukoliko opasnost od zaraze postoji u departmanu“. Zdravstveni pasoš biće potreban za ulazak u bolnicu i domove za stara i hendikepirana lica. Precizira se, medutim, da “pasoš” ne može biti uslov za pružanje nege bolesniku kome je potrebna.

Drugim rečima, ne može nijedna bolnica da odbije pružanje lekarske pomoći nekome ko nije vakcinisan i nema negativni test. Ustavni savet je precizirao da će ovo pitanje ostaviti svakom lekaru ponaosob da ga rešava u datoj situaciji.

Odbijena je odrednica novog zakona koja govori da lica sa pozitivinim rezultatom testa morati da se izoluju tokom 10 dana. Ustavni savet smatra da ona nije neophodna niti je srazmerna situaciji. Ocenjuje da je reč o meri lišavanja slobode pri čemu se odluka pojedinca zasniva na njegovoj slobodnoj proceni, a ne na proceni administrativnih ili pravosudnih vlasti.

Ustavni savet odbio je i odrednicu novog zdravstvenog zakona u kojoj se kaže da poslodavac može da prekine radni ugovor sklopljen na ograničeno vreme pre datuma isticanja ukoliko zaposleni nema zdravstveni pasoš.

Štrajk medicinskih sestara

Stupanje na snagu novog zdravstvenog zakona izazvalo je najveće nezadovoljstvo u zdravstvenom sektoru. Medicinske sestre u Francuskoj od srede su u neograničenom štrajku protiv novog zakona o obaveznoj vakcinaciji medicinskog osoblja.

U Francuskoj je vakcinisano blizu 70 odsto medicinskih sestara, ali su mnoge vakcinisane sestre uzele učešća u štrajku. Prema onome što može da se čuje od štrajkača, protivljenje obaveznoj vakcinaciji medicinskog osoblja i zdravstvenom pasošu -  samo su povod za štrajk, a razlozi su težak položaj profesije i neispunjena obećanja vlasti.

Prvi put se ujedinilo 17 sindikalnih organizacija koje u Francuskoj okupljaju oko 600 hiljada medicinskih sestara. Zaposleni u bolnicama, naročito državnim, koje podnose najveći deo tereta epidemije, traže povećanje plata i naročito povećanje broja zaposlenih.

To što im je vlada prošle godine počela redovnije da uplaćuje prekovremene sate uz neznatna povećanja – nije dovoljno – kažu. 

Medicinske sestre traže pravo da se odmore i da veći broj njih bude zaposlen. Broj radnih mesta se, međutim, i dalje smanjuje, dok obim posla raste -  i to uprkos epidemiji.

Vlada u praksi nije odustala od izvršavanja direktiva Evropske komisije o državnoj štednji, uključujući i zdravstveni sektor. Medicinske sestre i ostalo medicinsko osoblje smatraju da je sada situacija neizdrživa u svakom smislu i stupili su u štrajk na samom početku četvrtog talasa zaraze. Normalno od srede u javnim bolnicama funkcionišu jedino službe hitne hirurgije i nega bolesnika obolelih od kancera.

Kontrolori „pasoša“ umesto medicinskih sestara

„Nismo mašine, mi smo ljudska bića i ne radimo sa šrafovima nego sa ljudima“, ponavljaju medicinske sestre svim medijima koji žele da ih čuju, ukazujući da ne mogu da izdrže opterećenje i da je to opasno i za pacijente.

„Smanjenje budžeta, manjak osoblja, povećanje obima radnih obaveza, ´pakleni ritam´ posla … Kada medicinske sestre koje neguju ljude počnu da vrše samoubistva – treba da postavimo pitanje šta se dešava“, kaže pred kamerama Lila, medicinska sestra u odelenju anestezije, podsećajući da je samo ovog leta život sebi oduzelo pet njenih kolega. 

Smatraju da je uvođenje obavezne vakcinacije uvredljivo, s obzirom na to šta su sve podneli prošle godine u najteže vreme epidemije kada su mnogi i umrli jer su radili bez zaštitne opreme pa čak bili pozivani da rade i ako imaju lakši oblik kovida.

Sindikat medicinskih sestara sa juga Francuske pozvao je vladu - kako je rečeno - da se urazumi i da odustane od proglašenja mera obavezne vakcinacije.  Ukazuju da je apsurdno da se zbog vakcinalnog pasoša u bolnicama sada zapošljavaju kontrolori zdravstvenih pasoša dok se -  zatvaraju radna mesta za medicinsko osoblje.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...