Ucena: Fajzer-Biontek tražili najpre od EU za jednu dozu 54,8 evra!

M.L.

Prema nezvaničnim podacima, za jednu dozu vakcina jesenas konačno ugovorena cena s Evropskom unijom od 15,5 evra tojest preko 3,5 puta manja
(ilustracija, Pregovori o kupovini vakcina su bili mnogo duži nego što je bilo očekivano, pa je onda zato došlo i do kašnjenja u isporukama)

Farmaceutske kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (Biontech) ponudile su, kako otkriva nemački list  Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung),  Evropskoj uniji, u junu prošle godine, da kupi jednu dozu njihove vakcine po ceni od 54,8 evra. Tu cenu je odmah Nemačka odbacila kao preteranu i upozorila da je Biontek dobijao u svrhu razvoja vakcina državne dotacije od Nemačke i EU, kao i pomoć od raznih dobrotvornih fondacija.

Polovinom prošle godine šef Bionteka Ugur Sahin uveravao je javnost da "nijedna farmaceutska kompanija neće od vakcina praviti zlatni rudnik". Ubrzo potom stigla je tzv poverljiva ponuda Evropskoj uniji za 500 miliona doza vakcina po ceni od 54,8 evra za jednu dozu. 

Koliko su ponuđači tom cenom "zacepili" i pokušali da brutalno i nemoralno zarade na pandemiji koronavirusa, govori činjenica da je jesenas, ipak, posle serije pregovora, prema nezvaničnim podacima,  dogovorena cena od 15,5 evra za jednu dozu, tojest oko tri puta manja od provobitne ponude! Pregovori su bili mnogo duži nego što je bilo očekivano, pa je onda zato došlo i do kašnjenja u isporukama o čemu je nedavno kritičko govoreno i u javnosti.

S tom traženom cenom ove dve kompanije su, što je zanimljivo, bile čak 20 puta skuplje od ponude vakcine kompanije Astra Zeneka (Zeneca), razvijene u saradnji sa Oksfordskim univerzitetom! 

Ovakva ponuda FajzerBionteha objašnjava zašto su neke zemlje EU bile uzdržane prema toj ponudi a, istini za volju, bilo je i sumnji u efikasnost ove vakcine. Ipak, ostaje pitanje što se pregovarači EU nisu odmah okrenuli prema ponudi Astra Zeneke i pokušali da nađu još nekog ponuđača (ruskog, kineskog...)

Ovim povodom nemački list Fokus (Focus) upozorava da Evropska komisija smatra pogrešno ovakav debakl za "rafinirano pregovaranje". Naime, i jedna i druga strana u pregovorima do poslednjeg časa su krile o kakvim se cenama (tojest preteranim) radi što ih je, međutim, samo usporavalo jer je trebalo mnogo vremena da bi se cene iz ponude umanjile za čak tri puta. Ukratko, ispalo je da se u ovom poslu isplati svako preterano i najnaivnije precenjivanje ponude...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...