Zdravstveni radnici u EU izbegavaju vakcinu Astra-Zeneka: Slab učinak protiv novih sojeva?

Nataša Jokić, Strazbur

U nekim slučajevima reakcije na vakcinu Astra-Zeneka su tako jake da je francuska nacionalna agencija za lekove odlučila da upozori evropsku agenciju za lekove (EMA)
(ilustracija, nedoumice prate pojavu britansko-švedske vakcine u evropskim državama)

Britansko – švedska farmaceutska grupa Astra - Zeneka favorizovala je Veliku Britainiju i isporučivala joj vakcine, ostavljajući Evropsku uniju da čeka iako je sa njom ugovor bio potpisan ranije.

Ovu vest američke televizije CNN preneli su svi svetski mediji. Ispostavilo se da čelnici Astra-Zeneka nisu govorili istinu kada su tvrdili da ne favorizuju Britance. Takođe, nije istina da je do kašnjenja u isporukama došlo jer je EU, navodno, kasnila sa potpisivanjem ugovora.

Zakasnela vakcina jake reakcije

Ovih dana vakcina Astra - Zeneka konačno je stigla u države EU ali je sada nastao novi problem: medicinsko osoblje izbegava ovu vakcinu zbog toga što je manje efikasna nego druge i zbog toga što izaziva jake propratne reakcije.  

Žerom Marti, predsednik francuske Unije liberalnih (porodičnih) lekara tražio je da medicinsko osoblje, koje je izloženo virusnim infekcijama, dobije vakcinu efikasniju od one koju proizvodi Astra- Zeneka. On je dodao da ova vakcina treba da se čuva za mlade ljude.

U Italiji jedna grupa na Fejsbuku okupila je oko tri hiljade lekara koji su od vlade tražili da se vakcinišu RNK vakcinom (što znači - američkih proizvođača Fajzer ili Moderna).

Sličnih slučajeva ima i u nekim pokrajinama u Nemačkoj.

Vakcina Astra – Zeneka pokazala je i u fazi kliničkih ispitivanja da je efikasna 62 odsto, a posle druge vakcine 70 odsto što je manje nego ostale vakcine čiji učinak prelazi 90 odsto. 

Iako zdravstvene vlasti u Francuskoj, na primer, ponavljaju da je vakcina Astra-Zeneke efikasna u sprečavanju oštrih oblika zaraze, ostaje i pitanje veoma jakih propratnih posledica vakcinacije. U nekim slučajevima reakcije su tako jake da je francuska nacionalna agencija za lekove na to upozorila evropsku agenciju za lekove (EMA).

Da atmosfera polemike i dalje postoji oko vakcine grupe Astra-Zeneka potvrđuje i činjenica da se u Francuskoj ova vakcina ne preporučuje starijima od 65 godina dok je EMA preporučuje svima.

Pošto se u Francuskoj za sada vakcinišu samo stariji od 75 godina, kontingent Astra – Zeneka koji je stigao namenjen je zapravo isključivo medicinskom osoblju.

Za razliku od Fajzera - koji traži posebne uslove čuvanja na temperaturi od minus 80 stepeni – vakcina Astra-Zeneka lako se prenosi i može da se čuva u običnom frižideru.

Francuske zdravstvene vlasti očekivale su da će se vakcinacija ubrzati čim ova vakcina stigne pošto mogu da je prime takoreći na svakom koraku: od apoteke, preko ambulante do bolnice.

Od 25. februara porodični lekari moći će da vakcinišu i građane stare između 50 i 64 godine koji imaju zdravstvene probleme i izloženiji su riziku oštrijeg oblika zaraze.

Ukratko trebalo je, zahvaljujući vakcini Astra - Zeneka da otpočne etapa masivne vakcinacije.

Skroman bilans vakcinacije

Hladan tuš za zdravstvene vlasti koje su stalno na udaru kritika zbog fijaska sa vakcinama: ispostavilo se da je do sada manje od polovine lekara opšte prakse rezervisalo doze za svoje pacijente. Daleko ispod očekivanog.

Kako pokrenuti dinamiku vakcinacije – u Francuskoj je do sada manje od milion ljudi primilo obe vakcine, a 3,3 miliona dobilo je prvu vakcinu. Bilans od nešto više od četiri odsto vakcinisanih stanovnika Francuske  – više je nego skroman.

Jedan od razloga su svakako propratni efekti. Protekle nedelje neke bolnice u Francuskoj su čak obustavile vakcinaciju svog osoblja vakcinom Astra Zeneka jer oni koji su primili vakcinu - nisu mogli da rade.

Francuska nacionalna agencija za zdravlje preporučila je zato da se osoblje u bolnicama vakciniše u grupama da svi ne bi bili „prikovani za krevet u isto vreme“, kako je preneo Radio Evropa1.

 Jeftina i manje efikasna?

Tjeri Amuru, portparol Sindikata medicinskih sestara, izjavio je da su bolnice u kojima je skoro svo osoblje na jednom odelenju dobilo vakcinu Astra-Zeneka, sutradan na poslu imalo samo oko 15 odsto lekara i sestara.

Osim toga, pojava novih varijanti virusa kovid19 doprinela je nepopularnosti vakcine Astra-Zeneka koja, izgleda, nije efikasna protiv „južnoafričkog soja“ koji je prisutan u Francuskoj i širi se. U nekim oblastima, kao Mozel na istoku zemlje, čak 35 odsto zaraženih ima „južnoafrički“ kovid19.

Prema informacijama koje su otkrili belgijski mediji, u još uvek tajnim ugovorima o kupovini vakcina za EU može se videti da vakcina Astra-Zeneka košta svega 1,78 evra po dozi, dok Fajzer i Moderna koštaju oko 18 evra.

„Mi ne zarađujemo na vakcinama, prodajemo ih po ceni po kojoj ih proizvodimo, uključujući tu i troškove istraživanja“, rekao je Olivie Nataf, direktor francuske filijale Astra-Zeneka.

Pored RNK vakcina, velike pohvale dobija i ruska vakcina Sputnik čija se homologizacija za EU očekuje uskoro. Posle toga, prema nekim informacijama, Sputnik V bi već u martu mogao da stigne u Francusku.

Nemačka je najavila da je spremna da počne i da proizvodi rusku vakcinu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...