U nedostatku vakcina: Francuska se okreće lekovima protiv kovida19

Nataša Jokić, Strazbur

Nestašica vakcina, uveliko je kompromitovala i francusku vladu i EU u francuskom javnom mnenju i to uoči izborne godine
(ilustracija, U Nantu, Ksenotera (Xenothera), novoosnovana biotehnološka kompanija, specijalizovana za medicinsku oblast, radi na izradi leka za borbu protiv covid 19)

Xav-19 – tako se zove francuski lek koji znatno ublažava posledice infekcije virusom kovid19 i ubrzo bi mogao da dobije dozvolu za promet. Reč je o „poliklonalnim anti-telima“ čiji se učinak nalazi završnoj fazi testiranja. Dosadašnji rezultati su ohrabrujući – prenose francuski mediji, dodajući da je sličnu terapiju dobio američki predsednik Tramp kada se zarazio kovidom19.

Lek je zasnovan na postupku proizvodnje veštačkih antitela u laboratoriji. Pored SAD, koje su u novembru prošle godine dale dozvolu za sličan lek firme Regeneron, Nemačka je prva evropska država koja je dala zvaničnu dozvolu za ovakvu terapiju. Nemački ministar zdravlja potvrdio je da je nemačka vlada kupila 200 hiljada doza ovog američkog leka u vrednosti od 400 miliona evra.

fra-direktorka-lek-xav19

Odil Divo, lekarka i predsednica firme Xenotera 

I vakcinacija i lečenje

U trenutku kada u Francuskoj kao i u celoj EU vlada nestašica vakcina zbog kašnjenja već ugovorenih isporuka sa američkim Fajzerom (Pfizer) i britanskim Astra-Zenekom, ovakva vest dobija na važnosti i to ne samo zdravstvenoj već i političkoj. Proizvođač Xenotera zato je održao sastanak o Xav-19 sa predsednikom Republike Emanuelom Makronom lično.

Odil Divo (Odile Duvaux), lekarka i predsednica firme Xenotera izjavila je da bi testovi mogli da se završe krajem marta i da bi u drugim tromesečju Xav-19 mogao da se nađe u prodaji kao lek koji se daje u početku zaraze i sprečava njeno pogoršavanje.

Dr Divo je objasnila da ovaj lek štiti pacijenta tokom 10 dana, njegovo dejstvo je u plućima gde sprečava razvijanje upale.

„To je dokazano, to su poslednji rezultati. Ovaj lek može da pomogne pacijentima da prođu sa lakšom upalom pluća i da izbegnu odelenje za reanimaciju“, rekla je ona.

Prema tvrdnji proizvodjača, Xav-19 deluje i u slučaju zaražavanja mutiranim virusom.

„Mi proizvodimo poliklonalna antitela što znači da u slučaju širenja izmenjenog virusa naš lek ima efikasnost 99 odsto umesto 100 odsto što je praktično beznačajna razlika“, objasnila je dr Divo.

U izjavi za francusku televiziju LCI ona je istakla da je vakcinacija dobra stvar ali da ona ne isključuje lekove protiv kovida.

„Vakcinišemo ljude koji nisu bolesni ali postoji opasnost da se razbole. Treba, međutim, msiliti i na ljude koji su već zaraženi. Njih ne treba vakcinisati već lečiti. Tako da danas naš napor treba da bude usmeren i na vakcinaciju i na lečenje“, rekla je dr Divo.

fra-ivermectine-lek

Lek Ivermektin testira u lečenju zaraženih kovidom-19

„Povratak“ starih i jeftinih lekova

Nestašica vakcina, uveliko je kompromitovala i francusku vladu i Evropsku uniju u francuskom javnom mnenju i to uoči izborne godine.

Sada se čak i anti-parazitski lek Ivermektin (Ivermectine) testira u lečenju zaraženih kovidom-19. Ovaj lek upotrebljava se kod lečenja obolenja poznatog pod imenom „šuga“ na primer. Lekari opšte prakse često ga prepisuju zaraženima kovidom19 iako za to nemaju podršku ministarstva zdravlja. Njegova efikasnost još treba da se dokaže - piše na sajtu francuskog Instituta za medicinska istraživanja. 

U Francuskoj se naširoko prenosi i informacija kanadskog Kardiološkog instituta iz Montreala čija klinička studija je pokazala odlične rezultate colchine -  anti-upalnog leka protiv gihta i srčanih upala. Kanadska klinička studija govori o smanjenju smrtnosti za čak 44 odsto kod zaraženih kovidom19. 

Dr Bruno Megarbane, načelnik odelenja za reanimaciju u bolnici Lariboisière u Parizu, rekao je za radio Europe1 da colchine podstiče velike nade jer bi mogao da doprinese smanjenju broja prijema u bolnice. On je naglasio da lekari dobro poznaju ovaj stari i jeftini lek, podsetivši da on izaziva i uzgredne negativne posledice, remeteći rad stomaka.

Mnogi sada podsećaju kakvoj su izolaciji i nipodaštavanju bili izloženi dr Didie Rault iz Marseja i dr Kristian Peron zato što su tvrdili da terapija starim lekom protiv malarije – hidroksihlorokinom, u kombinaciji sa antibiotikom, daje odlične rezultate kod zaraženih kovidom19 uz uslov da se daje u što je moguće ranijoj fazi bolesti.

Zvanično, ova terapija nije dala rezultate u drugim kliničkim studijama tokom kojih je, međutim, davana isključivo u odmaklim fazama zaraze kod bolničkih pacijenata.

Obojica priznati stručnjaci u oblasti zaraznih bolesti i vakcinacije, ova dva lekara tvrde da su bili meta farmaceutskih lobija koji ne žele jeftine terapije. Dr Peron smenjen je sa svoje funkcije načelnika odelenja u univerzitetskoj bolnici u pariskoj oblasti. Dr Rault je najavio da će pravdu potražiti pred sudom.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...