Sastanak šefova diplomatije EU: nema dogovora o „vakcinalnom pasošu“

Nataša Jokić, Strazbur

Usaglašavanje mera protiv epidemije utoliko je hitnije što sve više država – članica EU donose jednostrane mere kao da evropske institucije ne postoje
(Brisel, 18. januara 2021. -. Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije i Ana Paula Zakarias, portugalski državni sekretar za evropske poslove na konferenciji za štampu posle neformalne video konferencije ministara za evropske poslove)

Kao što se i očekivalo, evropski šefovi diplomatije na jučerašnjem sastanku nisu doneli odluku o ustanovljavanju „vakcinalnih pasoša“ koji bi vakcinisanim građanima omogućili da slobodno putuju.

Među članicama EU postoje politička razmimoilaženja po pitanju „vakcinalnog pasoša“. Francuska i Holandija su protiv.  

Razlozi za i protiv

Francuski ministar evropskih poslova izjavio je da je čak i sama ideja o „vakcinalnom pasošu“ šokantna. U isto vreme, francuski poslodavci otvoreno se zalažu za uvođenje ovakvog dokumenta jer bi on, po njima, spasao ekonomiju. Holandija je takođe vrlo rezervisana.

Agencija Reuters prenela je izjavu jednog neimenovanog holandskog diplomate koji je rekao da njegova zemlja „ne odbija kategorički“  ideju o ustanovljavanju „vakcinalnog pasoša“. On je rekao da se holandski parlament pribojava da bi ovaj dokument mogao da se (zlo)upotrebljava u svrhu zabrane putovanja pojedincima. Dodao je i da se plaši da bi uvođenje „vakcinalnog pasoša“ moglo da predstavlja „mala vrata“ za uvođenje obavezne vakcinacije.

Kako smo javljali, ustanovljavanje „vakcinalnog pasoša“ predložile su Grčka i Malta koje u tome vide način da ožive turizam – privrednu granu od koje žive. 

Evropska komisija podržava ideju o evropskoj elektronskoj potvrdi o vakcinaciji. Oni kojima bi ovakva potvrda bila izadata, teoretski, ne bi morali da se testiraju ukoliko žele da putuju.

Ipak rasprava o „vakcinalnom pasošu“ je za sada preuranjena jer se još ne zna da li vakcinisane osobe mogu da prenesu virus ili ne. Takođe, ne zna se da li postojeće vakcine deluju i protiv novih sojeva virusa kao što su takozvani „britanski“, „južnoafrički“ i „brazilski“.

Ukoliko i vakcinisane osobe prenose zarazu – „vakcinalni pasoš“ ne bi imao smisla.

Neusaglašene antivirusne mere

Pojava novih sojeva virusa kovid-19 nameće i pitanje mogućeg zatvaranja granica među državama unutar šengenskog prostora koje su po definiciji otvorene.   

Zato su, pripremajući sastanak šefova država i vlada EU koji se održava u četvrtak, ministri spoljnih poslova juče pokušali da približe stavove o eventualnim graničnim kontrolama kretanja unutar šengenskog prostora. 

Pitanje usaglašavanja mera protiv epidemije tim je hitnije što sve više država – članica EU donose, svaka za sebe, jednostrane mere kao da evropske institucije ne postoje. Tako, na primer, Španija, Italija, Nemačka i Belgija zahtevaju od sada da svi koji prelaze njihovu granicu moraju da imaju negativan test PCR.

U Francuskoj svi, uključujući i francuske državljane, koji prelaze granicu dolazeći iz država van EU – moraju da pokažu negativan PCR test i obavezuju se da će zatim provesti 7 dana u izolaciji i napraviti novi PCR test.

Članicama EU na predstojećem samitu šefova država i vlada ostaje i da se usaglase oko toga koje će testove za korona-virus međusobno priznavati i treba li priznavati i takozvane anti-genske testove, manje sigurne ali jednostavnije i brže.

Treba da se dogovore i kako osigurati da virus ne prenose prekogranični radnici koji stanuju u jednoj državi, a svako jutro idu da rade u susednoj, i uveče se vraćaju kućama.

Takođe, pitanje je kako onemogućiti da virus prenose šoferi kamionima koji prevoze robu sa jednog kraja Evrope na drugi? Na ovome naročito insistiraju zemlje istočne i srednje Evrope.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...