Francuzi kritikuju nove mere protiv epidemije: Uzbuna u Marseju zbog zatvaranja kafana

Nataša Jokić, Strazbur

Ugostitelji poručili vladi da razmisli da li će više građana stradati od ekonomskih posledica ovih mera nego što bi stradali od zaraze, dok lekari optužuju vlasti jer bolnice nisu spremne za „drugi talas“
(Francuski ministar zdravlja Olivie Veran)

Najava oštrih preventivnih mera protiv širenja zaraze korona virusom u Francuskoj, sinoć je izazvala oštre reakcije, kako među građanima tako i među brojnim gradonačelnicima pa i lekarima i medicinskim osobljem.

Vlada je objavila da se situacija sa širenjem zaraze virusom covid 19 „pogoršava“. Najavljeno je da će zato u oblasti Marseja (zona maksimalne uzbune) svi ugostiteljski objekti biti od subote potpuno zatvoreni.

Gradonačelnica Marseja „začuđena i besna“

U  departmanima iz zone „pojačane uzbune“ - u kojima se nalazi 11 velikih gradova juga i zapada zemlje - svi restorani i kafići radiće najkasnije do 22 časa.

U zoni maksimalne uzbune na jugu zemlje u oblasti Marseja, sportski centri i tereni kao i sale za proslave - biće zatvoreni. Na javnim mestima biće zabranjeno okupljanje više od 10 osoba. Kada je reč o  „događajima“ (kulturni i sportski) – najviše hiljadu okupljenih.

Muzičari i svi koji rade u oblasti spektakla postavljaju pitanje zašto su otkazani svi koncerti, čak i oni manjeg formata dok pozorišta i bioskopske sale nisu zatvorene, uz uslov da primenjuju mere društvenog odstojanja.

Gradonačelnica Marseja Mišel Rubirola, inače lekar po profesiji i članica Ekološke stranke, sinoć je izjavila da je je „začuđena i besna“ zato što niko „odozgo“ nije konsultovao lokalne vlasti pre najave ograničavajućih mera.

„Zdravstvena situacija je takva da te mere nisu opravdane. Odbijam da građani Marseja budu pretvoreni u žrtve političkih mera koje niko ne može da shvati“, napisala je ona na tviteru.

Najviše pogođenima osećaju se ugostitelji. Oni iz Marseja poručili su vladi da razmisli da li će više građana stradati od ekonomskih posledica ovih mera, nego što bi stradali od zaraze.

„Ovo je udarac maljem“, rekao je jedan od njih.

“Ne zatvarate javni prevoz i preduzeća ali zatvarate restorane sa desetak stolova!”, rekao je juče za BFM-tv jedan poznati francuski kuvar ljut zbog “uništavanja ugostiteljstva”. 

Zbog ranog zatvaranje kafića i restorana u Parizu, opštinske vlasti ocenile su da najavljene mere predstavljaju „ogroman ekonomski rizik“. Oglasila se i gradonačelnica An Idalgo (Anne Hidalgo) koja je izrazila sumnju u opravdanost zatvaranja kafića već u 22 časa (kada se u Parizu tek spušta mrak).

Vlada nepripremljena za „drugi talas“

Najteže kritike na račun vlade juče su se čule od lekara.

Dr Filip Žuven (Phillip Jouvin), šef hitne službe javne pariske bolnice „Žorž Pompidu” upitao je šta je vlada uradila da se spremnije dočeka drugi talas epidemije.

„Znate li koliko smo kreveta u intenzivnoj nezi imali u martu? Pet hiljada. A koliko ih danas imamo na raspolaganju? Isto toliko”, rekao je on.

Dr Žuven je vladi prebacio i haos oko testiranja. Mnogi pacijenti dolaze na hitnu pomoć i traže da budu testirani jer ne mogu da čekaju pred laboratorijama. Naime, u Francuskoj se dnevno besplatno testira izmedju 700 hiljada i milion ljudi. Ispred laboratorija su svuda dugački redovi. Na rezultate se često čeka i pet do sedam dana zbog toga što nema dovoljno opreme za analizu. Procena je da zdravstveno osiguranje ima trošak od dve milijarde evra zbog masovnog testiranja. Pošto testirani građani dugo čekaju na rezultate, to znači da oni koji su zaraženi dugo mogu da se kreću i prenose bolest okolini. Postavlja se onda pitanje kakav je smisao masovnog testiranja. 

Lekar hitne službe Arno Šiš (Arnaud Chiche) potvrdio je da je i njegovo osoblje umorno, čak deprimirano. Po njemu, ne treba nikoga da zavara vladina odluka da otvori 14 hiljada novih mesta za medicinske radnike i četiri hiljade novih medicinskih kreveta.

“Za poslednjih 20 godina zatvoreno je 60 hiljada medicinskih kreveta. Kada otvarate nove krevete potrebno vam je obučeno medicinsko osoblje koje će negovati bolesnike u njima”, rekao je dr Šiš, dodajući da je mnogo medicinsko ne-lekarskog osoblja odavno otišlo iz javnih bolnica.

Lekari i zdravstveno osoblje su krajnje nezadovoljni. Veliki broj medicinskih sestara napušta posao i zanimanje. I pored nedavnog povećanja zarade još uvek su najslabije plaćeni u poređenju sa ostalim državama Evrope.

Ministar  zdravlja Olivier Veran sinoć je objasnio da su oštre mere preventivnog karaktera i da je njihov cilj da spreče razvoj zaraze kako se ne bi opet dogodilo da bolnički sistem padne kao što je to bio slučaj proletos u nekim delovima zemlje.

Drugim rečima, umesto da se ozbiljno investira u javno zdravstvo, vlada prebacuje teret odgovornosti na građane.

Više od pola Francuske  u „pojačanoj uzbuni“

Ministar zdravlja pokazao je sinoć kartu Francuske u beloj i različitim nijansama crvene boje. Bledo crvena boja pokriva područja u kojima postoji zdravstvena uzbuna što znači otkrivanje 50 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.  

Crvena označava područja „pojačane uzbune“  gde na 100 hiljada stanovnika dolazi 150 zaraženih. U istoj proporciji ali sa 250 zaraženih, tamno crvena boja pokriva zone „maksimalne uzbune“.  

Od 101 departmana na koje je podeljena francuska teritorija, 65 je pokriveno crvenom bojom.  

Ministar zdravlja Olivie Veran poručio je građanima da ograniče društvene kontakte, kako privatne tako i društvene. On je podržao „koncept društvenog mehura“ odnosno komunukacije u uskim društvenim sredinama.

Ministar je rekao da će najavljene mere biti primenjene tokom dve nedelje posle čega će se videti prvi rezultati. Ukoliko oni ne budu zadovoljavajući, dodao je da ne može da se isključi ponovno uvođenje mere zabrane kretanja. On je pozvao preduzeća da organizuju rad preko interneta kada god je to moguće.

Od početka epidemije do sada preminulo je oko 31 hiljada zaraženih korona virusom.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...