Spor lekara i zdravstvenih vlasti u Francuskoj: Da li će lek protiv malarije zaustaviti korona virus?

Nataša Jokić, Strazbur

„Klorokin“, koji je u upotrebi već 50 godina, pokazao je odlične rezultate kako u Kini, tako u Marseju, ali francuske zdravstvene vlasti i dalje traže veće provere pre nego što izdaju dozvolu za korišćenje
(foto, Ispred univerzitetske bolnice u Marseju)

Da li zaraženima korona virusom treba davati klorokin, jeftin lek koji se već 50 godina upotrebljava protiv malarije i pokazao je odlične rezultate kod nekoliko desetina pacijenata u Marseju ?

U Francuskoj se oko ovog pitanja sada usijala atmosfera, u sred epidemije sa 14.459 registrovanih zaraženih korona virusom, dok su preminule  562 osobe.

Francuske zdravstvene vlasti smatraju da za odobravanje terapije klorokinom treba čekati da se završe uobičajene procedure za izdavanje dozvole za upotrebu leka. One podrazumevaju višestruke provere na brojnijim grupama pacijenata i objavljivanje rezultata u naučnim publikacijama.

prof-Didie-Raul

Profesor Didije Raul sa klinike u Marseju

Vlasti traže „sumanute“ provere

Mnogi ne razumeju zašto francuske zdravstvene vlasti sada insistiraju na standardnoj proceduri i proverama sekundarnih efekata leka koji je već poznat i ispitan i u upotrebi je već 50 godina. Za mnoge pacijente koji nemaju šta da izgube to će biti smrtna presuda.

Nerazumevanje je tim veće što iskustva kineskih lekara govore da ovaj lek veoma uspešno deluje na sprečavanje širenja korona virusa u organizmu.

Profesor i specijalista za infektologiju sa klinike u Marseju Didie Raul (Didier Raoult) ne slaže se, međutim, sa zdravstvenim vlastima. Sredinom marta, 24 njegova pacijenta dobijali su ovaj lek. Posle šest dana terapije, samo 20 odsto pacijenata je još bilo zaraženo, dok je bez klorokina u tom periodu uobičajena stopa zaraženosti 90 odsto.

U jednom video – intervjuu koji je obišao svet, profesor Raul tvrdi da je to što francuske zdravstvene vlasti navode o potrebi provere sekundarnih efekata „prosto sumanuto“ i da je reč o „neznalicama“, kako je rekao.

„To su ljudi koji nisu otvorili jednu medicinsku knjigu godinama“, rekao je profesor Raul i dodao da su klorokin uzimale „milijarde ljudi“. On je podsetio da ga i bolesni od lupusa uzimaju već decenijama.

Lekari optužuju za nemoral

Profesor Raul smatra da bi davanje ovog leka smanjilo broj pacijenata koji dospevaju u teško stanje i onda moraju da budu prebačeni na reanimaciju gde mnogi umiru.

Francuski mediji izveštavaju da se pred zgradom univerzitetskog bolničkog instituta profesora Raula u Marseju mogu videti redovi u kojima građani čekaju da budu testirani. Za razliku od strategije francuskih zdravstvenih vlasti, koje testiraju samo najteže slučajeve i najrizičnije grupe, profesor Raul smatra da treba testirati sve građane koji imaju temperaturu.

Lekari iz marsejskog instituta, koji su zajedno sa profesorom Raulom potpisali saopštenje o svojim nalazima, naglašavaju da su neki pacijenti koji su bili zaraženi korona virusom imali malo simptoma ali da se na skeneru videlo da imaju „lezije na plućima“. Takvi pacijenti su, kaže se u saopštenju, primali terapiju klorokina u kombinaciji sa azitromicinom.

„U slučajevima teške upale pluća - dodavan je jedan antibiotik širokog spektra“.

„Smatramo da nije moralno da se ova terapija sistematski ne uključi u terapeutske eksperimente koji se tiču infekcije korona virusom u Francuskoj“, poručili su lekari iz Instituta u Marseju.

fra-marsej-crkva

Marsej, 22.03.2020 - sveštenik moli u praznoj crkvu u Marseju posle odluke o zabrani okupljanja zbog pandemije korona virusa

Cilj da pacijentima bude bolje

Da li će terapija lekom protiv malarije, koji sprečava razmnožavanje virusa – preokrenuti tok epidemije?

Sve je više onih koji profesoru Raulu daju za pravo. Prošle srede proizvođač lekova Sanofi potvrdio je da je njegova laboratorija spremna da odmah isporuči 300 hiljada doza klorokina.

Sve je više lekara koji podržavaju profesora Raula. Epidemiolog Aleksandr Blebtre iz poznate pariske bolnice „Pitie Salpetrier“ izjavio je da je on odlučio da svojim pacijentima prepiše klorokin.

„Cilj je da našim pacijentima bude bolje.“

Kristian Peron (Ćristian Perrone), šef odelenja za infektologiju u bolnici „Remon Poenkare“ izjavio je televiziji BFM da smatra skandaloznim ponašanje zdravstvenih vlasti.

„Mi nemamo vremena. Pokazalo se da lek pomaže bolesnima tako da ne moraju na reanimaciju. Mi nismo sada u normalnim okolnostima pa da čekamo da se završe normalne procedure, ovo sada je ratna medicina“, rekao je dr Peron. On je postavio pitanje: „Zbog čega je potrebno proveravati sekundarne efekte klorokina kada ga prepisujemo već 50 godina, znamo da ti efekti nisu veliki i znamo da, ako ih bude, lako je pomoći pacijentu jer se nalazi u bolnici“.

Šef udruženja lekara hitne pomoći Patrik Pelu (Patrick Palloux) izjavio je da lekari u Marseju ne čekaju zvaničnu  dozvolu vlasti za ovu terapiju koja daje dobre rezultate jer „nemaju vremena“ kako je rekao. Ovaj poznati lekar ocenio je da sada treba napraviti strategiju nabavke leka zbog činjenice da se aktivna supstanca, neophodna za proizvodnju lekova nabavlja iz inostranstva, uglavnom iz Azije. 

ministar-zdravlja-Francuske-Olivie-Veran

Ministar zdravlja Francuske Olivie Veran

Potraga za lekom traje

Vlada međutim ostaje pri svome.

Francuski ministar zdravlja Olivie Veran potvrdio je da je dato zeleno svetlo za ispitivanja delovanja leka klorokin u slučajevima oštrih oblika infekcije korona virusom.

Ministar je ocenio da je terapija ovog leka u kombinaciji sa lekom azitomicinom dala ohrabrujuće rezultate, ali da postojeći broj bolesnika na kojima je ona isprobana nije dovoljan da bi se ta terapija sada odmah preporučila za masovnu upotrebu. Ministar je upozorio da građani ne kupuju lek hidroklorokin na crnom tržištu ili preko interneta jer postoji opasnost da je reč o falsifikovanom leku. Ministar je poručio da čak i ako je lek autentičan, pacijenti koji su ga na svoju ruku kupili i upotrebili mogu da budu žrtve negativnih posledica koje može da izazove.

Francuska vlada naredila je zabranu izvoza klorokina još pre tri nedelje za slučaj da šira ispitivanja koja su u toku pokažu da je on efikasan protiv infekcije korona virusom.

Žerom Salomon, direktor francuske nacionalne agencije za zdravlje, juče je na redovnoj tele-konferenciji za novinare pokušao malo da spusti temperaturu, rekavši da zdrastvene vlasti podržavaju istraživanje profesora Raula.

Salomon je rekao i da je juče počelo kliničko testiranje različitih terapija u kome učestvuje sedam evropskih država, među kojima je i Francuska, koje će obuhvatiti tri hiljade i dvesta pacijenata.

Biće testirane četiri terapije sledećim molekulima: remdesivir (upotrebljavan protiv ebole), lopinavir u kombinaciji sa ritonavirom uz ili bez interferona beta, i klorikin (hidroklorikin) – potvrdile su medinske vlasti u Francuskoj.

Bolničko – univerzitetski institut profesora Raula, međutim, neće biti uključen u ovaj evropski eksperiment.

Lekari iz ovog Instituta, u saopštenju koje su izdali, poručuju: „U skladu sa Hipokratovom zakletvom mi vršimo našu lekarsku dužnost. Pružamo našim pacijentima najbolju negu, kako kada je reč o postavljanju dijagnoze, tako i u lečenju bolesti.“

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...