Vatikan isteruje đavola iz Crkve

Petar Popović

Trebalo je da jedan očajnik, imenom Arturo Boreli, prikopča sebe uz stub ispred Vatikana, čeličnim lisicama, pa da Sveta stolica čuje vapaj – ne tog Borelija, nego desetila hiljada drugih, širom sveta, čiji je život uništen teškom psihološkom povredom posle seksualnog nasilja sveštenika Katoličke crkve
(foto, Vatican, 21.02.2019 - papa Franja na početku samita o seksualnom zlostavljanju)

Nečastivi se zaodenuo u blistavu odoru pastira Katoličke crkve, te umesto ohrabrenja, pouke i utehe, najmlađe u stadu vernika, pretežno muške, prisiljava na telesni greh. I to širom kugle zemaljske.

Zagrcnuti plač zlostavljanih već decenijama je zagušen unutar zidina hramova, usred pretenzije katoličkih sveštenika da ono što se ne želi čuti uistinu i ne postoji.

Trebalo je da jedan očajnik, imenom Arturo Boreli, prikopča sebe (2018.) uz stub ispred Vatikana, čeličnim lisicama, pa da Sveta stolica čuje vapaj – ne tog Borelija, nego desetila hiljada drugih, širom sveta, čiji je život uništen teškom psihološkom povredom u najranijem detinjstvu.

Papa Franja nije više imao kud. Morao je da odluči da će čuti žrtve tog, pokazalo se, prilično velikog broja blistavo odevenih službenika, iza zastora tišine u hramu svevišnjeg. I to je esencija, presudni motiv odluke Vatikana da ove nedelje, u četvrtak, petak i subotu, održi prvi ikada sazvani samit o seksualnom nasilju u Katoličkoj crkvi.

katol-crkva-papa-dolazi-s

Vatican, 21.02.2019 - papa Franja dolazi na samit o seksualnim zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi, u Vatikanu

Prijavi napasnika

Arturo Boreli (43), nesrećnik koji je u najranijem uzrastu četiri godine podvrgavan “sistematskom napavstvovanju od strane veroučitelja (kasnije sveštenika), uključujući i silovanje”, zahtevao je da ga neko u Katoličkoj crkvi čuje (“Vatican abuse summit shines light on long fight for justice”, theguardian.com).

Pokazalo se, to nije bilo jednostavno. Odgovor predstavnika višeg sveštenstva bio je lapidaran – da Boreli treba da se još upornije moli, jer on je krivac za greh.

“Tek posle ukazane pomoći psihijatra bio sam u stanju da shvatim da greh nije moj”, izjavio je londonskom Gardianu.

Psihijatar ga je osposobio da razume da je u kritično vreme bio dete, da je to što mu je pričinjeno rđavo, i on ga je ohrabrio da prijavi sveštenika napasnika.

Da se obojica pomole

Borelijeva odluka da se veže ispred Vatikana nije naišla na razumevanje policije. Policija ga je kaznila “jer joj oduzima vreme”.

Ipak, juna 2018. primio ga je i saslušao papa.

Boreli tvrdi da je papa “obećao da će pokrenuti kanonsko suđenje” protiv sveštenika Silverija Mure. Vinovnik njegovih patnji je Mura.

Žrtva ima snimak razgovora koji ukazuje da vinovnik ne poriče delo, ali predlaže da se Boreli i on podjednako mole “za oproštaj greha”. Na listi prozvanih u vezi sa slučajem je i Kreščenco Sepe, arhibuskup Napulja koji je štito Silverija Muru. Za Sepa, u pokrenutom slučaju “nije bilo dovoljno dokaza”.

Vezivanje ispred Vatikana nije bilo uzalud, pokrenula se javnost.

Čujte plač nejači

I Boreli je tako jedan od zaslužnih za to što je papa Franja u četvrtak otvorio “samit o seksualnoj zloupotrebi sveštenstva” u prisustvu 180 biskupa i kardinala.

Papa je podsetio katoličku hijerarhiju na “odgovornost u postupku povodom krivičnih dela sveštenika koji siluju i zlostavljaju decu”.

“Čujte plač nejači koja hoće pravdu!”, apelovao je papa. “Sveci božiji gledaju, i očekuju ne tek prosta i uobičajena osuđivanja, nego efikasne i konkretne mere”, rekao je.

Biskupi su pozvani da se sretnu sa žrtvama seksualnog nasilja u zemljama u kojima su. “...Mnogi veruju da je crkva do sada propustila da dovoljno deluje povodom toga.”

katol-crkva-samit-otvaranje

Vatican, 21.02.2019 - samit o seksualnim zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi, u Vatikanu

MekKarik iznuđivao seks

U Americi, Vatikan je nekoliko dana pre samita raščinio bivšeg nadbiskupa za Vašington Teodora MekKarika, “zbog brojnih optužbi za seksualne zloupotrebe”.

Specijalno obrazovani disciplinski panel pronašao je da je “kriv za iznuđivanje seksa od odraslih i maloletnika”.

MekKarik (88) je bio vodeća figura Katoličke crkve u SAD. Sveštenik 1958, bio je nadbiskup Vašingtona od 2001. do 2006. i kadinal Katoličke crkve od 2001.

Povukao se 2018. usled “brojnih optužbi za seksualno nasilje” (“US ex-cardinal McCarrick defrocked by Vatican over sex abuse cases”, dw.com).

katol-crkva-mekkerik

Bivši nadbiskup u Vašingtonu, Teodor MekKarik (88)

Od Čilea do Australije

U Americi, broj žrtava seksualnog nasilja od strane katoličkih sveštenika procenjen je na “više od sto hiljada”, objavio je nemački Dojče vele.

Tri stotine sveštenika nasilnika identifikovano je samo u državi Pensilvanija, objavio je DW.

Katolička crkva u Čileu je usred istorodnog skandala već duže od godinu dana. Istražuje se 148 konkretnih slučajeva nasilja.

U Berlinu, Nemačka biskupska konferencija publikovala je septembra 2018. da je između 1946. i 2014. “najmanje 1.670 klerika napastvovalo više od 3.600 dece”.

U Irskoj, prvi slučajevi zloupotrebe prijavljuju se od 1990. pa dalje. Godine 2005, prijavljeno je više od sto slučajeva zloupotrebe dece, naveo je DW.

U Lionu, u Francuskoj, nadbiskup Filip Barbaren i šestorica sveštenika su ovog trenutka pred sudom. U Australiji, broj žrtava seksualnog nasilja procenjuje se na više od 60 hiljada...

katol-crkva-samit-kardinali-s

Vatican, 21.02.2019 – učesnici samita o seksualnim zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi, u Vatikanu

Posle debate misa, a onda...

Seks-samit Vatikana dohvato se svog očigledno teškog posla uz debatno sadejstvo čak 190 visokih crkvenih ličnosti, biskupa i predstavnica ženskih verskih redova unutar crkve.

Tri teme su definisane da budu pred očima uvaženih dostojanstvenika tokom tri dana skupa: nadležnost, odgovornost, transparentnost. Četvrtog dana papa Franja služi misu. Pretpostavlja se, s mislima uvaženog foruma na žrtve ispoljavanja neprirodnih slabosti od strane katoličkih sveštenika. 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...