Zablistao veličanstveni mozaik kupole u hramu Svetog Save na Vračaru

BM

U Beogradu je održana ceremonija otvaranja mozaičke dekoracije kupole hrama Svetog Save, koji je izradio umetnički tim okupljenom od strane Moskovskog međunarodnog fonda za saradnju sa UNESKO a finansirala ruska kompanija Gaspromnjeft.

Svečana ceremonija otvaranja mozaičke dekoracije kupole hrama Svetog Save u Beogradu održana je u prisustvu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, patrijarha srpskog Irineja i predsednika Izvršnog odbora JAD Gaspromnjeft, Aleksandra Djukova.

„Ovom prilikom, sa ovoga svetoga mesta, u ime Srpske pravoslavne crkve i srpskog pravoslavnog naroda, najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i njenom predsedniku, gospodinu Putinu, za ljubav prema našem narodu i pruženu pomoć za Hram Svetog Save. U isto vreme toplo se zahvaljujem Ruskoj pravoslavnoj crkvi i Njegovoj Svetosti, Patrijarhu moskovskom gospodinu Kirilu, na njegovoj podršci ovom svetom delu“, izjavio je patrijarh srpski Irinej.

Mitropolit volokolamski Ilarion je izjavio: „U ime Patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila prenosim duboku zahvalnost kompaniji Gaspromeft, čija je blagorodna pomoć omogućila početak realizacije ovog grandioznog istorijskog projekta, kao i umetničkom sastavu okupljenom od strane Moskovskog međunarodnog fonda za saradnju sa UNESKO, kao i inženjerima i drugim specijalistima, koji su svojim trudom doprineli velelepnom uređenju jednog od najvećih hramova u svetu“.

Izrada dekoracije kupole hrama Svetog Save sa kompozicijom Vaznesenje Hristovo je jedan od najvećih projekata mozaičke dekoracije u svetu. Ukupna površina mozaika kupole je 1.248 m2, a radilo ga je 70 ruskih i srpskih majstora pod rukovodstvom narodnog umetnika Ruske Federacije Nikolaja Muhina tri godine.

Kupola-hrama-Svetog-Save

Gaspromnjeft je bio investitor projekta izrade mozaika kupole najvećeg srpskog hrama i aktivno je učestvovao u svim fazama njegove realizacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je sve prisutne na viševekovne srpsko-ruske veze i zahvalio na pomoći u uređenju kupole Hrama Svetog Save: „Posebno želim da se zahvalim velikom Nikolaju Muhinu na posvećenom i veličanstvenom delu koje ostavlja iza sebe, za buduća pokoljenja Srbije, ali i Rusije. Hvala Gaspromu koji je donirao novac, a posebno hvala predsedniku Putinu bez koga gotovo ništa ne bismo uradili u ovom svetom hramu, koji je dolazio i interesovao se za nastavak radova, hvala dragom Sergeju Lavrovu koji je lično, kao prijatelj, došao da uveliča naših 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, hvala svima iz Srbije koji su godinama radili na tome da se ovaj hram podigne.“

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije je izjavio: „Želim da izrazim zahvalnost svima koji su učestvovali u ovom svetom delu. Predsednik Ruske Federacije se sa posebnom pažnjom odnosio prema ovom projektu, koji su inicirali srpski predsednik i patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Kompanija „Gasprom njeft dala je veliki doprinos sa svoje strane.“

„Naše učešće u projektu izrade unutrašnje dekoracije kupole hrama Svetog Save je deo humanitarnog programa „Gasprom njefta“ u Srbiji i predmet našeg posebnog ponosa. Ruski i srpski narod povezuju viševekovne duhovne i kulturne tradicije. Uvereni smo da će Hram Svetog Save postati jedan od simbola kulturnog i duhovnog jedinstva Rusije i Srbije“, istakao je Aleksandar Djukov, predsednik Izvršnog odbora Gaspromnjefta.

Gaspromnjeft je od preuzimanja kontrolnog paketa akcija Naftne industrije Srbije postao najveći strani investitor srpske privrede. Pored toga Gaspromnjeft je i najveći socijalni investitor u Srbiji, koji realizuje program podrške kulturi i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije.

Hram Svetog Save na Vračaru je jedan od glavnih spomenika arhitekture u Srbiji i jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu. Izgrađen je na mestu gde su otomanske vlasti 1595. godine spalile mošti Svetog Save. Crkva je projektovana krajem XIX veka, ali njegova izgradnja počela je tek 1935. godine. Izgradnja je bila odložena zbog početka Drugog svetskog rata.

Kupola-hrama-Svetog-Save

Podizanje kupole završeno je 1989. godine, a 2004. su u Hramu počela redovna bogosluženja. Izrada unutrašnjeg uređenja Hrama nastavlja se do danas.

Ministarstvo kulture Ruske Federacije i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potpisali su 2012. godine Protokol o ruskom učešću o unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu. Protokol o zasedanju žirija Sveruskog konkursa projekta unutrašnjeg mozaičnog uređenja Hrama potpisan je 2014. godine, kada je utvrđen i projekat autorskog kolektiva radionice za izradu mozaika Međunarodnog moskovskog fonda za saradnju sa UNESKO, pod rukovodstvom akademika Ruske akademije umetnosti Nikolaja Muhina. Po nalogu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Rossotrudničestvo je izabrano za koordinatora projekta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...