VEĆINA RUSA RAČUNA S MOGUĆNOŠĆU SVETSKOG RATA

ML

U pobedu Rusije ili koalicije s ruskim učešćem, protiv SAD, veruje 64 posto ispitnika
(ilustracija, Pogled na reku Moskvu, foto, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moscow_International_Business_Center7.jpg)

Više od polovine Rusa, tj 57 posto, izjavilo je u jednoj nedavnoj anketi da računaju s mogućnošću izbijanja svetskog rata. U potencijalnom globalnom konfliktu bi, prema mišljenju 71 procenta učesnika istraživanja, glavni protivnik bile SAD. U pobedu Rusije ili koalicije s ruskim učešćem, veruje 64 posto ispitnika, preneo je Moskovski tajms (The Moscow Times) rezultate istraživanja grupe Rašn field (Russian Field).  

Osim SAD, ispitanici u ulozi neprijatela vide, takođe, V. Britaniju (40 posto), Francusku (39) potom dolaze Nemačka, Poljska i baltičke zemlje.

Za glavne saveznike Rusije ispitanici smatraju Kinu (58 posto), Belorusiju (48), Iran (21) i S. Koreju (20 posto).

U pobedu Rusije ili koalicije s učešćem Rusije veruje 64 posto ispitanika. Nasuprot tome, šest odsto njih misli da bi rat dobili SAD i "kolektivni Zapad". Oko 18 procenata, smatra da ni jedna ni druga strana ne bi pobedila u takvom sukobu. Ostatak od 12 procenata nije mogao da se izjasni.

U pobedu Rusije najčešće su uvereni Rusi slabijeg obrazovanja, siromašniji i oni iz manjih mesta. Istovremeno ogromna većina Rusa - čak 76 posto nih, ne podržava korišćenje nuklearnog oružja, čak i u slučaju ako bi to bilo neophodno za dobijanje rata.

U odnosu na lanjske rezultate ovog istraživanja porastao je broj protivnika nuklearnog rata za dva posto. Ali, takođe, povećan je, na 18 posto, broj ispitanika koji smatraju da je u ratu dopustivo korišćenje nuklearnog oružja. Za upotrebu nuklearnog oružja najčešće su muškarci stariji od 60 godina, koji sadašnje propise smatraju ispravnim, kao i rat sa Ukrajinom. 

Osim toga, ovo istraživanje pokazuje da je poraslo poverenje Rusa u ratnu propaganda - godinu dana ranije zvaničnim informacijama o ratu verovao je gotovo isti procenat kao u skeptika - 47 i 49 procenata, dok sada veruje propagandi 53, a ne veruje 40 posto.

Ruski predsednik Vladimir Putin u martu ove godine je izjavio da ne isključuje treći svetski rat u slučaju kad bi došlo do sukoba Rusije i NATO. Dodao je, ipak i u tom slučaju teško da bi neko mogao imati interes za svetski rat. Ranije Putin je izjavljivao da svetski rat ne bi imao pobednika. U ekonomskom forumu, koji je ovog meseca održan u Petrogradu, ruski lider je uveravao učesnike da Rusija nema razlog da koristi nuklearno oružje protiv Ukrajine ali je ponovio da bi se to moglo desiti u slučaju ugroženosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije, zaključio je Moskovski tajms

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...