U Madridu internacionala krajnje desnice okupljena oko španskog Voksa: globalni savez patriota uoči evropskih izbora

prevela N.J.

Viktor Orban, Đorđa Meloni, Havier Milei, pa čak i Trampovi Amerikanci, odazvali su se pozivu španske nacionalističke partije da pripreme „globalni savez između patriota“, objavljuje francuski Mond
(ilustracija, Predsednik španske krajnje desničarske stranke Voks, Santjago Abaskal, tokom sastanka koji je njegova stranka organizovala u palati Vistalegre, u Madridu, 19. maja 2024. OSCAR DEL POZO / AFP)

„Li-ber-tad! Li-ber-tad!“ U starim arenama palate Vistalegre, u Madridu, u nedelju, 19. maja, tribine su preplavljene publikom, vijore se španske zastave i gromoglasni aplauzi pozdravljaju lidere krajnje desnice pristigle  iz Evrope i sveta, kao odgovor na poziv španske nacionalističke partije Voks. Iznova i iznova u njihovim govorima, reči „vokizam”, „globalizam” ili „socijalizam” izazivaju zvižduke uzbuđene gomile. Reč „sloboda“ se skandira u nedogled, dok se sa tribina, na kojima je sedelo skoro 10.000 ljudi, redovno dižu uvrede na račun predsednika španske levičarske vlade Pedra Sančeza.

Nakon dvodnevnih sastanaka i okruglih stolova koje je 17. i 18. maja u španskoj prestonici organizovala grupa evropskih konzervativaca i reformista (CRE), kojoj pripada Voks, o „slobodi, a protiv kulture poništavanja“, „protiv zločinačke levice ”, za „konzervativnu alternativu ilegalnoj imigraciji” ili „judeo-hrišćanskom turizmu”, španska stranka odlučila je da proširi spektar učesnika velikog završnog sastanka Viva 24 -  rampe za lansiranje evropskih izbora 9. juna.

Kako je naveo predsednik Voks-a Santjago Abaskal, cilj je i da se pripremi „globalni savez između patriota“, suočenih sa „socijalističkim globalizmom“, „probuđenim totalitarizmom“ ili „feminističkom suprematizmom“, u očekivanju da  rezultat evropskih izbora bude jačanje desnih partija.

„Jake granice“

Predsednica Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, članica grupe Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu, apelovala je da 9. jun bude „dan oslobođenja i nade“ i upozorila na rizik da se Evropska unija pretvori u „centralizovanu evropsku superdržavu”. Njen govor u Vistalgreu uključio je i anti-imigrantski registar, zajednički krajnje desnim partijama: „Čitave oblasti moje zemlje, Francuske, prepuštene su migracijskom potapanju i danas izmiču autoritetu države“, rekla je ona, osuđujući „situaciju migracijskog separatizma“ i pozivajući na „preorijentisanje Evropske unije“.

Portugalac Andre Ventura, predsednik stranke Chega (Dosta) i član ID, sa svoje strane založio se za „snažne granice“ protiv „islamističke i muslimanske imigracije“ i definiše prisutne stranke kao „poslednju nadu“ jer je  „budućnost naše civilizacije” u pitanju.

Opisujući evropske izbore 9. juna kao „odlučujuće” u „ukidanju neprirodne većine” između desničarske Evropske narodne partije (EPP) i evropskih socijaldemokrata, italijanski premijer Đorđa Meloni obratila se uživo putem video konferencije. Burno pozdravljena, ona je upozorila na „pokušaje brisanja naših hrišćanskih korena“ i „dovođenje porodice u pitanje“.

Mađarski premijer Viktor Orban  je poslao kratak unapred snimljen video. On je 2021. napustio EPP, a danas ga u Evropskom parlamentu mame grupe ekstremnih desničara ID (identitet i demokratija) i evroskeptičara CRE (Evropski konzervativci i reformisti). Orban još nije otkrio kojoj će se grupi u EP prudružiti njegova stranka Fides. Snimak je poslao i bivši šef poljske vlade Mateuš Moravjecki.

Protiv evropskog zelenog pakta

Kandidat Voks-a, Horhe Bukade, poziva na poraz „globalističkih fanatika“ koji vladaju u Briselu i napada, poput mnogih učesnika skupa u Madridu, Evropski zeleni pakt koji, prema njemu, pretvara „farmere u baštovane“. Američki ultrakonzervativni predstavnici sa Konzervativne političke akcione konferencije (CPAC) došli su da proreknu sledeću pobedu Donalda Trampa.

Voks je na scenu pozvao i izraelskog ministra za dijasporu Amhaija Šiklija, koji nije propustio da kritikuje španskog premijera Sančeza zbog njegove namere da uskoro prizna palestinsku državu.

„Nažalost, aktuelni španski premijer Pedro Sančez smatra da Palestinci treba da budu nagrađeni za masakre (7. oktobra) i da je došlo vreme da im se da država“, rekao je on, uveravajući da je rat u Gazi „egzistencijalna bitka protiv radikalnog islamizma i za budućnost čovečanstva”. Publika na tribinama ustala je na ove reči.

Konačno, novi argentinski predsednik, libertarijanac Havijer Milei, pozdravljen je kao rok zvezda uz povike i pesme.

„Socijalizam vodi do siromaštva i smrti“, poručuje 53-godišnji ekonomista, samodefinisan kao „anarhokapitalista“, pred njemu naklonjenom publikom, dodajući da je „socijalna pravda“ nužno „nepravedna“ jer dolazi od poreza koji za njega predstavljaju „krađu”. On pozdravlja „hrabrost“ Voksa i drugih lidera krajnje desnice, pozvanih da govore kako bi pokušali da „spasu čovečanstvo od dekadencije“. Pošto je pokrenuo veliki plan smanjenja budžeta koji je veoma kritikovan u Argentini, on obećava da će „podvizi” njegove vlade poslužiti kao „primer” prednosti „kapitalizma slobodnog tržišta”.

Voks zaostaje u istraživanjima javnog mnenja

Prilikom svoje prve posete Španiji od kad je izabran, Havijer Milei nije posetio ni kralja Felipea VI, ni predsednika vlade Pedra Sančeza. Što je još gore, tokom svog govora, suprugu Pedra Sančeza, protiv koje je otvorena preliminarna istraga zbog mogućeg zloupotrebe uticaja, opisao je kao "korumpiranu".

Kao odgovor, španski ministar spoljnih poslova, Hose Manuel Albares, najavio je uveče opoziv svog ambasadora u Buenos Ajresu, zahtevajući „javno izvinjenje” od gospodina Mileija zato što je „uvredio Španiju”.  Voks se nada da će, zahavljujući medijskom publicitetu, ponovo dobiti pristalice pre zvaničnog početka kampanje za evropske izbore jer zaostaje u anketama javnog mnjenja sa jedva 10% potencijalnih glasača.

Grupa konzervativaca i reformista iskoristila je priliku da predstavi manifest za evropske izbore, tražeći „očuvanje nacionalnog identiteta i suvereniteta država članica”, „upravljanja migracijama ” ili „reviziju Zelenog pakta”.

Na izlazu iz palate Vistalegre, Ana Himenez-Karles, 47-godišnja domaćica povezana sa Voksom, koja je za tu priliku došla iz Sevilje, rekla je da je „fascinirana jedinstvom“ svih učesnika „oko odbrane nacije, porodice i hrišćanskih vrednosti”.

„Ovi evropski izbori su veoma važni: radi se o izboru između našeg suvereniteta ili globalizma“, rekao je Havijer Lil, 25-godišnji finansijer i pristalica Voksa od svoje 19. godine. Mladi su bili veoma prisutni u nedelju na skupu u Madridu. 

izvor:

https://www.lemonde.fr/international/article/2024/05/20/a-madrid-l-internationale-de-l-extreme-droite-reunie-par-vox-pour-la-campagne-des-elections-europeennes_6234302_3210.html

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...