Mađarski mediji o poseti kineskog predsednika: Budimpešta i Peking „počinju nuklearnu saradnju“

N.J.

„Mađarska politika prema Kini je veoma pozitivna i poboljšava odnose Kine i EU, ali u ograničenoj meri. Ako Kina i EU ne mogu da postignu sporazum, strateška saradnja Kine i Mađarske će postati još važnija“, prenosi Mađar nemzet mišljenje kineskog stručnjaka
(Budapest, 09.05.2024 - Kineski predsednik Si Đinping sa predsednikom Mađarske Tamašom Sulokom na svečanom dočeku u Budimpešti: Tamas Sulyok, Xi Jinping)

Posle Pariza i Beograda, evropsku turneju kineskog predsednika završava 10. maja u Mađarskoj kojа је najbolji saveznik Кине u Evropskoj uniji.

Nacionalno - konzervativna vlada u Budimpešti smatra posetu “istorijskom“ - prenosi pariski Kurie enternasional u pregledu medija, dodajući da se Mađarska - kao i Srbija - oslanja na Kinu da podstakne svoju ekonomiju i da je “poput Srbije, i Mađarska masovno uvozila kineske vakcine i medicinsku opremu kako bi se suprotstavila pandemiji kovid-19“ :

Kineski projekti u Mađarskoj

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto pozdravlja „istorijsku posetu koja doprinosi jačanju Mađarske“, kao i „razvoju ekonomsko-komercijalnih veza“, navodi mađarski portal Origo. Budimpešta i Peking „počinju nuklearnu saradnju“, Mađarska se „nada da će povećati svoj poljoprivredni izvoz“ i „biće potpisano najmanje šesnaest sporazuma, uključujući železničke, drumske i energetske projekte povezane sa novim Putevima svile“, precizira portal.

Pored mađarske deonice ekspresnog voza Beograd-Budimpešta, planirane za 2025. godinu, Kina bi „finansirala projekte za južnu obilaznicu Budimpešte i specijalnu vezu od aerodroma do stanice Njugati i budućeg poslovnog kvarta 'mini- Dubai' ”, preneo je Teleks krajem aprila. „Neophodni“ projekti za „poboljšanje izvoza u ostatak Evrope baterija i automobila” proizvedenih u Mađarskoj, gde se otvara nekoliko kineskih fabrika.

Poseta Si Đinpinga „potvrđuje rastući uticaj Kine u industriji i transportu“ u Mađarskoj, komentariše Valasz Online. Zemlja se „očigledno ne plaši da će biti previše zavisna“ od Pekinga, koji tamo povećava investicije, kao što je buduća fabrika giga baterija svetskog lidera CATL u Debrecinu, izgradnja lokacije BID u Segedinu i potencijalna proizvodnja automobila Grejt vol motors u Pečuju, prenosi ovaj onlajn magazin.

Položaji u trgovinskom ratu

„Si Đinping bi mogao da pregovara o novim investicijama ili čak da najavi otvaranje fabrika u Mađarskoj“, potvrđuje mađarski liberalni nedeljnik HVG, koji Budimpeštu i Beograd označava kao „stabilne saveznike“ Kine. „Peking ne treba da osvaja nas, već Zapadnu Evropu, koja sve više zauzima položaje u trgovinskom ratu sa Kinom. Cilj Si Đinpinga je da pridobije Evropsku uniju, a ključ je Emanuel Makron“, smatra magazin.

„Odnosi Kine sa Mađarskom su bolji nego sa drugim članicama Evropske unije“, kaže kineski stručnjak za spoljnu politiku kojeg citira Mađar nemzet.

„Mađarska politika prema Kini je veoma pozitivna i poboljšava odnose Kine i EU, ali u ograničenoj meri. Ako Kina i EU ne mogu da postignu sporazum, strateška saradnja Kine i Mađarske će postati još važnija“, dodaje on.

Mađarska je postala „trojanski konj“ Pekinga, piše levičarski list Nepsava koji kritikuje Orbanovu vladu jer „prihvata kineske investicije koje možda nikada neće biti isplative, a da ne pominjemo kinesku policiju koja će uskoro patrolirati Budimpeštom“. Nepsava negativno ocenjuje to što se Budimpešta „približava kineskom režimu na ekonomskom planu već ga smatra i dobrim primerom u političkom smislu“. Ovaj mađarski levičarski list osuđuje Kinu smatrajući da ona“ pomaže Moskvi u ratu u Ukrajini“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...