Mediji o polemici u Danskoj posle zabrane spaljivanja Kurana: Veća sigurnost za Dance ili ustupak islamistima?

Priredila: N. Jokić

Uprkos kritikama opozicije, danski parlament je u četvrtak, 7. decembra, usvojio zakon kojim se kažnjava svako „neodgovarajuće postupanje“ prema svetim knjigama. Iako je ovaj tekst razvodnjena verzija prvobitnog predloga zakona, njegovi kritičari ga osuđuju kao ustupak „islamistima“ – prenosi Kurie Enternasional
(Mads Klaus Rasmusen, švedsko-danski ekstremni desničar prisustvuje zasedanju danskog parlamenta prilikom izglasavanja zakona Photo: https://www.scmp.com/AFP)

Novi zakon u Danskoj svi zovu “Zakon o Kuranu“ mada se tekst koji su poslanici izglasali u četvrtak, 7. decembra, tiče i svetih knjiga drugih veroispovesti koje su zvanično priznate u kraljevstvu. Na ovaj način danska vlada hoće da pokaže da ne popušta pred kritikama i pretnjama iz arapskog sveta, izazvanim spaljivanjem primeraka Kurana poslednjih godina - prenosi u pregledu danskih medija pariski nedeljnik Kurie Enternasional https://www.courrierinternational.com/article/religions-interdiction-des-autodafes-du-coran-la-securite-des-danois-l-emporte-sur-tout :

“Od sada, svako ko „na neprimeren način tretira tekst od značaja za neku priznatu versku zajednicu“ u Danskoj suočiće se sa novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine, precizira list levog centra Politiken https://politiken.dk/danmark/politik/art9650776/Nu-er-koranloven-stemt-igennem-Et-regnbueflag-er-tilladt-men-bacon-er-ikke. Pod neodgovarajućim tretmanom zakon podrazumeva spaljivanje, skrnavljenje, gaženje, udaranje, cepanje ili sečenje ovih spisa.

Optužbe za kukavičluk

Neki od protivnika teksta su ogorčeni. Sa takvim zakonom, Kopenhagen „pada ničice pred islamom“, osudila je Inger Stoejberg, liderka danskih demokrata (krajnje desno), koju citira liberalni list Jillands-Posten  https://jyllands-posten.dk/politik/ECE16667008/koranloven-er-vedtaget-efter-haard-debat-i-folketinget/ .

„Nasilje i pretnje očigledno deluju“, rekao je u ironiji Štefen Larsen, poslanik male liberalne stranke. Aluzija na antidanske – i antišvedske – demonstracije koje su se dogodile prošlog leta u muslimanskim zemljama, kao i na pozive, nakon spaljivanja Kurana u Danskoj i Švedskoj, da se na ovo odgovori napadima koje su objavile islamističke terorističke organizacije.

Osim jednog poslanika centra, nijedan pristalica ovog zakona u četvrtak nije izašao na govornicu da ga brani. Kao i druge novine koje se protive projektu, tabloid Ekstra Bladet https://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/kujonens-fred/10052533 tumači da je to oblik „kukavičluka“.

Za kontroverzni tekst novog zakona na kraju su glasala 94 poslanika dok je njih 77 bilo protiv. Glasovi “za“ došli su iz partija vladajuće koalicije (od socijaldemokrata, premijerke Mete Frederiksen, do liberala, preko partija desnog centra) i male centrističke stranke. Spisak sa imenima ovih poslanika objavljen je u uvodniku lista Berlingske (desni centar) https://www.berlingske.dk/ledere/denne-leder-er-en-skamstoette-rejst-over-94-politikere zbog toga što su „popustili pritiscima islamističkih tirana“, „nepotrebno ograničavajući slobodu izražavanja“ u Danskoj.

Ministar pravde, socijaldemokrata Peter Humelgaard, je u odgovoru novinarima objasnio da je ovaj zakon neophodan za „dobro Danske i bezbednost Danaca“. „Sigurnost ima prednost u svemu“, objavljuje Berlingske u drugom članku.

Švedska, međutim, nije usvojila zakonski tekst ovog tipa.

Zastava od slanine i duge

Odredbe teksta su znatno manje stroge od prvobitnog predloga zakona, predstavljenog u avgustu i odmah kritikovanog sa svih strana. Ovaj projekat je imao za cilj da zabrani neprikladan tretman „predmeta“ koji imaju „bitan verski značaj“ za bilo koju versku zajednicu, priznatu ili nepriznatu.

„Na sreću, prvi vladin predlog zakona je ublažen kao rezultat pritiska, što je eliminisalo najgore“, priznaje Ekstra Bladet.

Po novoj verziji teksta, odobrava se loš tretman Kurana (ili Biblije, Tore ili svetih budističkih tekstova) i to neće biti kažnjivo delo.

Štaviše, različite verske zajednice neće imati pravo glasa kada je u pitanju procena da li je određeni tretman svetog teksta neprikladan ili ne.

„Odluka će biti doneta na osnovu društvenih razmatranja. To znači, između ostalog, da će biti dozvoljeno da se Kuran ili Biblija umotaju u zastavu duge. S druge strane, biće zabranjeno umotavanje u slaninu“, objašnjava Politiken.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...