Loši odnosi između izraelske vojske i premijera Netanijahua: Vojnici ogorčeni zbog nesposobnosti ministara

N.J.

Izraelske novine opisuju katastrofalno loše odnose između premijera i ministra odbrane Joava Galanta koji je od 2005. do 2012. bio na poziciji generala snaga zaduženih za južni front, koji uključuje i pojas Gaze
(ilustracija, naslovna strana izraelskih novina Jediot Aharonot)

Izraelska vojska još nije pokrenula kopnenu ofanzivu u pojasu Gaze, ali se iza kulisa čini da se odnos između vojske i Netanjahuove vlade pogoršava - piše u dnevniku desnog centra Jediot Aharonot  https://www.yedioth.co.il opisujući generale koji su ogorčeni nesposobnošću ministara i pokušajima šefa vlade da ih diskredituje – prenosi francuski Kurie enternasional u pregledu štampe.

Na naslovnoj strani izdanja od ponedeljka 23. oktobra Jediot Aharonot piše:

„Kriza poverenja između vojske i Netanjahua“. „Dok se pretpostavlja da je kopnena ofanziva IDF - a (Izraelske odbrambene snage) u Pojasu Gaze neizbežna“, objašnjavaju novinari Nahum Barnea i Ronen Bergman, „vlada ne uspeva da se usaglasi sa vojnim osobljem“.

izrael-novine-jediot-s

Naslovna strana izraelskog lista Jediot Arhonot od ponedeljka 23. oktobra

Štaviše, hebrejske novine opisuju katastrofalno loše odnose između premijera i ministra odbrane Joava Galanta koji je od 2005. do 2012. bio na poziciji generala snaga zaduženih za južni front, koji uključuje i pojas Gaze.

Konačno, komadanti izraelske vojske su ogorčeni nesposobnošću ministara koje je Benjamin Netanjahu imenovao na pozicije koje su sada vitalne. Posebno su kritikovani ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir i unutrašnjih poslova Moše Arbel.

Iznad svega, osuđuju Netanjahuove pokušaje da propuste koji su doveli do pokolja 7. oktobra pripiše vojsci i obaveštajnim službama. „Spreman je na sve, uključujući i neprimerene vojne inicijative, sve dok mu to omogućava da izbegne svoje odgovornosti kada se formira istražna komisija, kada se rat završi. Vojnici su jednostavno ogorčeni.”

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...