Američka Bela kuća zvoni na uzbunu: društvene mreže opasne za decu i tinejdžere

prevela N. Jokić

Vlada SAD je najavila stvaranje nove radne grupe posvećene društvenim mrežama i načinu na koji one utiču na maloletnike - prenosi sajt Politiko
(ilustracija, https://bizfly.vn/techblog/social-network-la-gi.html)

Američki mediji već duže vreme zvone na uzbunu, upozoravajući da su društvene mreže štetne za mentalno zdravlje najmlađih, a sada je to učinio i Vivek Marti, direktor javnog zdravstva SAD – prenosi francuski Kurie Enternasional i ocenjuje da je to bilo “dovoljno da natera Belu kuću da objavi akcioni plan“.

Ovo je „retko upozorenje“ i posebno je ozbiljno, podvlači Njujork tajms https://www.nytimes.com/2023/05/23/health/surgeon-general-social-media-mental-health.html U zvaničnom izveštaju na 19 stranica objavljenom 23. maja, glavni medicinski službenik Sjedinjenih Država Vivek Marti upozorava da društvene mreže mogu imati „izuzetno štetne efekte na mentalno zdravlje dece i adolescenata“.

Svi mladi - na mrežama

Pored ovog upozorenja, izveštaj sadrži i „praktične preporuke za porodice“, napominje američki dnevnik, kako bi roditelji mogli bolje da usmeravaju svoju decu prilikom korišćenja društvenih mreža i aplikacija kao što su TikTok, Instagram ili Jutjub.

Direktor javnog zdravstva Sjedinjenih Država takođe apeluje na tehnološke gigante da deluju kako bi se „konačno poštovale starosne granice za registraciju na društvenim mrežama i kreirali parametri za bolju zaštitu privatnosti većine mladih“, objašnjava dnevnik.

„Adolescenti nisu samo mali odrasli ljudi, oni su u drugoj fazi svog razvoja i u kritičnoj fazi razvoja svog mozga“, naglasio je Vivek Marti, dodajući da ih društvene mreže izlažu „ekstremnim, neprikladnim i štetnim sadržajima”.

Koristeći podatke iz Istraživačkog centra Pju (Pew Research Center), njujorški dnevnik ističe da „do 95% mladih Amerikanaca starosti od 13 do 17 godina kaže da koristi barem jednu društvenu mrežu, od čega je trećina izjavila da je koristi stalno“.

Posledice – depresije i samoubistva

Studije su utvrdile vezu između korišćenja društvenih mreža i pojave depresivnih i suicidalnih simptoma kod najmlađih, a posebno kod devojčica. Podstičući adolescente da se porede, društvene mreže podrivaju njihovo samopoštovanje, promovišu i uznemiravanje na mreži.

Nakon objavljivanja izveštaja, Bela kuća je najavila stvaranje nove radne grupe posvećene društvenim mrežama i načinu na koji one utiču na maloletnike, prenosi sajt Politiko https://www.politico.com/news/2023/05/23/white-house-raises-alarm-on-social-media-risks-to-kids-00098388

Ova grupa, stavljena pod rukovodstvo ministarstava zdravlja i trgovine, biće „odgovorna za razmatranje mera koje su preduzeli tehnološki giganti da uzmu u obzir zdravlje i bezbednost korisnika i da do proleća 2024. godine ustanovi preporuke koje će dodatno poboljšati bezbednost dece i zaštitu privatnosti“, navodi se na sajtu za vesti.

Grupe koje se zalažu za bezbednost dece pohvalile su akcioni plan Bele kuće i pozvale zakonodavce da reaguju.

„Pozivamo Kongres da sledi predsednikovu inicijativu da se dobrobit dece stavi ispred profita Big Tech-a, donošenjem Zakona o bezbednosti dece na mreži i COPPA 2.0 (amandman o zaštiti dece na internetu)“, rekao je Džoš Golin, izvršni direktor grupe za zastupanje dece Ferplej (Fairplay).

Protivnici „preterane“ zaštite

U međuvremenu, grupe tehnološke industrije branile su prednosti koje društveni mediji mogu da pruže mladima i  tvrdile kako zakoni o saglasnosti roditelja mogu da predstavljaju opasnost za pravo na privatnost.

„Dok zakonodavci raspravljaju o novim digitalnim zaštitnim merama, ne bi trebalo da menjamo postojeće pravo na privatnost korisnika, zahtevajući od svih da dokažu svoje godine ili da isključimo pristup onlajn zajednicama koje podržavaju mlade ljude“, rekao je Adam Kovačević, izvršni direktor tehnološke trgovinske grupe Chamber of Progress.

Ova se grupa, zajedno sa trgovinskim grupama TechNet i NetChoice, protivi državnim zakonima koji zahtevaju proveru starosti i ograničavaju pristup mladima društvenim mrežama.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...