Demografija: Grčka bi mogla da izgubi 30 odsto stanovništva do 2060. godine

Priredila N.J.

Poslednji popisi pokazuju da je došlo do značajanog pada, uz ubrzano starenje, grčkog stanovništva u poslednjih deset godina. Ovaj zabrinjavajući trend mogao bi dodatno da se ubrza
(ilustracija, sr.aroundtravels.com)

Najnoviji zvanični podaci Agencije za statistiku, na osnovu popisa iz 2021. godine, pokazuju da Grčka ima skoro deset i po miliona stanovnika (tačnije njih 10.482.487) – izveštava francuski Kurie enternasional i prenosi pisanje grčkog dnevnika Ta Nea o “dramatičnom smanjivanju populacije“.   

Grčka populacija je smanjena za 3,11 odsto od 2011. što znači smanjenje za 383.000 u periodu kraćem od jedne decenije.

Cela sela nestaju sa mape

„Glavni uzroci opadanja stanovništva su dvostruki. Prvo, Grci jednostavno nemaju više dece po stopi koja je beležena u bliskoj prošlosti, tako da se ravnoteža rođenja i smrti naginje u korist nestanaka. Drugi razlog je bekstvo mladih u inostranstvo, takozvani 'odliv mozgova'”, objašnjava grčki dnevnik.

Zbog posledica ekonomske krize, za deset godina zemlju je napustilo pola miliona ljudi, posebno onih mlađih.

Ovo smanjenje stanovništva uglavnom se odnosi na severne regione zemlje, kontinentalne i planinske, kao što su Epir ili Makedonija. Daleko od prioriteta kapitala i vlade, oni imaju najveću stopu nezaposlenosti u zemlji.

„Više od 1.300 opština ima manje od 100 stanovnika“, precizira Ta Nea, napominjući da „cela sela nestaju sa mape“.

Preti još brži gubitak stanovništva

Evropa stari, a Grčka još više stari, objašnjava list.

„Grčka je jedna od najstarijih zemalja u Evropskoj uniji, a poslednjih godina beleži jedan od najbržih porasta srednje starosti stanovništva. Na državnom nivou, procenat ljudi starijih od 65 godina premašuje 22,5 odsto“, navodi u kolumni Ta Nea Biron Kotzamanis, profesor demografije na Univerzitetu u Tesaliji.

Još više zabrinjavaju projekcije o ubrzavanju ovog trenda u godinama koje dolaze.

„Ako su procene izveštaja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) tačne, onda će se grčko stanovništvo smanjiti između 2020. i 2060. godine za oko 30 odsto“, piše grčki dnevnik.

Kolaps nataliteta, porast umrlih, skok demografskog starenja i negativna neto migracija predstavljaju demografski problem zemlje.

Razlike između Grka i Turaka u pogledu demografskog rasta, dodatni su razlog za brigu.

„Poređenje, na primer, sa stanovništvom susedne Turske koje ne prestaje da se uvećava teško je za našu zemlju“, zaključuje dnevnik.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...