Vašington post: Zelenski je razmatrao napade unutar Rusije

Priredila N.J.

“ …presretnuti razgovori otkrivaju agresivne instinkte ukrajinskog lidera, u značajnoj suprotnosti sa njegovom imidžom stoičkog državnika koji izdržava brutalni napad Rusije"

Prema tajnim dokumentima američkih obaveštajnih službi, u koje je američki dnevnik Vašington post  (Washington Post) https://www.washingtonpost.com/world/2023/05/13/zelensky-ukraine-war-leaked-documents/  imao uvid, ukrajinski predsednik je u privatnim kontaktim pokazao da je on lično spreman da izvede smele operacije na ruskoj teritoriji. WP ocenjuje da  “ …presretnuti razgovori otkrivaju agresivne instinkte ukrajinskog lidera, u značajnoj suprotnosti sa njegovom imidžom stoičkog državnika koji izdržava brutalni napad Rusije“.

Rakete za napad na Rusiju

“… prema poverljivim američkim obaveštajnim dokumentima koji detaljno opisuju internu komunikaciju Zelenskog sa najvišim vojnim rukovodiocima (SAD) iza zatvorenih vrata, ukrajinski lider je predložio da se krene u odvažnijem pravcu — da se okupiraju ruska sela kako bi (ukrajinska strana) ojačala svoju poziciju u odnosu na Moskvu, da se digne u vazduh naftovod koji prenosi rusku naftu u Mađarsku, članicu NATO-a, i tražeći u privatnim kontaktima rakete dugog dometa kako bi (ukrajinske snage) gađale ciljeve unutar granica Rusije“, navodi WP.

“Na sastanku, sredinom februara sa potpredsednicom vlade Julijom Svridenko, Zelenski je predložio Ukrajini da „digne u vazduh“ naftovod „Družba“, izgrađen u sovjetsko vreme, koji snabdeva Mađarsku.

„Zelenski je istakao da… Ukrajina treba jednostavno da digne u vazduh naftovod i tako uništi industriju mađarskog premijera Viktora Orbana, koja je u velikoj meri zasnovana na ruskoj nafti“, kaže se u dokumentu. Iznoseći detalje, odgovorna lica u obaveštajnoj službi ocenjuju da je Zelenski tako verovatno izrazio svoj bes prema Mađarskoj i da je dakle zato izgovarao preuveličane pretnje bez ikakvog smisla. Ovakve ocene nisu davane u drugim izveštajima o Zelenskom u kojima se govori da on sugeriše smele vojne akcije.

Iako je Mađarska deo zapadne alijanse, opšte je mišljenje da je Orban evropski lider koji je najviše naklonjen Kremlju“, prenosi WP.

“U nekim slučajevima se vidi kako Zelenski obuzdava ambicije svojih podređenih; u drugim slučajevima, on je taj koji predlaže rizične vojne akcije. Na sastanku krajem januara, Zelenski je predložio da Ukrajina „izvede udare na Rusiju“ dok premešta ukrajinske kopnene trupe na neprijateljsku teritoriju da „zauzmu ruske pogranične gradove“, navodi se u jednom dokumentu označenom kao „strogo poverljivo“. Cilj bi bio „dati Kijevu veću moć u pregovorima sa Moskvom“, navodi se u dokumentu. Na posebnom sastanku krajem februara sa generalom Valerijem Zalužnim, najvišim vojnim komandantom Ukrajine, Zelenski je „izrazio zabrinutost“ jer „Ukrajina nema rakete dugog dometa, sposobne da stignu do ruskih trupa rameštenih u Rusiji, niti bilo šta čime može da ih napadne“. Prema drugom poverljivom dokumentu, Zelenski je tada ´predložio da Ukrajina napadne neodređene lokacije za raspoređivanje u Rostovu´, regionu u zapadnoj Rusiji, koristeći umesto njih dronove“, izveštava WP.

U intervjuu za WP u Kijevu Zelenski je međutim kao “fantazije“ odbacio tvrdnje američkih obaveštajnih službi da je predložio okupaciju delova Rusije, ali je branio svoje pravo da koristi nekonvencionalne taktike u odbrani svoje zemlje.

„Ukrajina ima svako pravo da se zaštiti i mi to činimo. Ukrajina nikoga nije okupirala, već obrnuto“, rekao je Zelenski, podseća WP u ovom tekstu.

Ukrajina, Britanija i opasnost od sukoba SAD - Rusija

Američki dnevnik pecizira da su dokumenta, koja do sada nisu bila obelodanjena, “deo šireg curenja američkih tajni koje su kružile na platformi za razmenu poruka Discord“ čiju autentičnost Pentagon nije osporio. Reč je o visoko poverljivim dokumenatima koji sadrže osetljive informacije namenjene visokim vojnim i obaveštajnim krugovima. Vojnik Džek Tejseira, star 21 godinu, optužen je da ih je emitovao na platformi Discord.

“Šta dokumenti koji su procureli otkrivaju o Ukrajini? Ovi dokumenti otkrivaju duboku zabrinutost zbog toka rata i sposobnosti Kijeva da vodi uspešnu ofanzivu protiv ruskih snaga. Prema proceni Odbrambene obaveštajne agencije, među dokumentima koji su procurili je i onaj koji govori  o tome da je „malo je verovatno da će tokom 2023. godine doći do pregovora o okončanju sukoba“ , piše WP i dodaje: 

“Šta još pokazuju? Dosijei uključuju sažetke obaveštajnih podataka o razgovorima na visokom nivou između svetskih lidera, kao i informacije o naprednoj satelitskoj tehnologiji koju SAD koriste za špijuniranje. Oni, takođe, uključuju obaveštajne podatke o saveznicima i protivnicima, uključujući Iran i Severnu Koreju, kao i Britaniju, Kanadu, Južnu Koreju i Izrael“.

“Šta se dešava sada? Curenje ima dalekosežne implikacije za Sjedinjene Države i njihove saveznike. Pored istrage Ministarstva pravde, zvaničnici nekoliko zemalja rekli su da procenjuju štetu od curenja“, prenosi američki dnevnik.

Dnevnik naglašava da je „Upotreba raketa dugog dometa za gađanje unutar Rusije posebno osetljiva tema za Belu kuću, koja je dugo bila zabrinuta da bi sukob u Ukrajini mogao da izmakne kontroli i da izazove katastrofalan sukob između Sjedinjenih Država i Rusije, najveće nuklearne sile na svetu“.

Nasuprot tome, „Britanija je prošle nedelje postala prva zapadna zemlja koja je Ukrajinu snabdela raketama dugog dometa“.

“Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u petak da će ove rakete dati Ukrajini „najbolju šansu“ da se odbrani i da će biti za upotrebu samo „unutar ukrajinske suverene teritorije“. Portparol britanske ambasade u Vašingtonu odbio je da komentariše da li bi procurele opaske Zelenskog mogle da navedu London da odloži svoju odluku“, izveštava WZ.

Američke rakete i poverenje u Zelenskog

“Bajdenova administracija kaže da presretnuti komentari Zelenskog nisu razlog za odlaganje slanja ATACMS-a (Armijski taktički raketni sistem dugog dometa).

„Ukrajina se više puta obavezala da će odgovorno i strateški upotrebiti oružje koje su joj SAD obezbedile kada je to potrebno za suprotstavljanje ruskoj agresiji, i uvereni smo da će to i dalje biti slučaj“, rekao je zvaničnik američke odbrane koji je, kao i drugi intervjuisani za ovaj izveštaj, govorio uz uslov da ostane neimenovan za razgovor o osetljivoj temi“, navodi WP.

„Predsednik Zelenski je održao obećanja koja je dao predsedniku Bajdenu i ne verujemo da će se to promeniti“, rekao je visoki zvaničnik. Jedan od razloga zašto se ne obezbede rakete dugog dometa je „relativno malo ATACMS“ koje Sjedinjene Države imaju za sopstvene potrebe odbrane, rekao je general Mark A. Mili, predsednik Združenog načelnika štabova, za glasilo Defence One u martu.

Zelenski je, međutim, rekao da smatra da Sjedinjene Države ne šalju oružje jer ne veruju Kijevu. „Mislim da se plaše da bismo ih mogli upotrebiti na teritoriji Rusije“, rekao je Zelenski za WP. Ali uvek bih rekao našim partnerima... ’Imamo prioritetnu metu za koju trošimo pakete municije koje dobijemo i trošimo je protiv okupacije čisto ukrajinskih teritorija´, rekao je on“, prenosi WP.

Američki dnevnik takođe izveštava da “Zelenski kaže da mu Bela kuća ništa nije rekla o curenju obaveštajnih podataka“ i podseća da je Vašington dao Zelenskom milijarde dolara vrednog naoružanja s naprednom tehnologijom i da je predsednik Bajden “stalno odbijao zahtev ukrajinskog lidera za ATACMS, sposoban da pogodi ciljeve udaljene do 285 milja“.

Zelenski „istražuje vojne opcije“

“Ne pokazuju svi poverljivi dokumenti da se Zelenski zalaže za agresivniju akciju. Jedan dokument opisuje plan koji je prošle godine razvila ukrajinska vojna obaveštajna agencija za izvođenje tajnih napada na ruske snage u Siriji, koristeći diskretnu pomoć Kurda. Sprovođenje ove tajne operacije bi otvorilo novo bojno polje hiljadama milja od Ukrajine, ali je u decembru Zelenski naložio svojim pomoćnicima da ´prestanu sa planiranjem operacija protiv ruskih snaga u Siriji´, kaže se u dokumentu, ne objašnjavajući zašto je plan prekinut.“

Zelenski je u nedavnom intervjuu rekao da zadržava pravo da istraži niz vojnih opcija.

„Imam mnogo generala sa kojima radim“, rekao je Zelenski, "a ovo su moji lični razgovori.“

„Ovo je rat protiv okupacije Ukrajine“, dodao je on. „Ukrajina mora da pobedi“, prenosi Vašington post.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...