OKO TRI ČETVRTINE UKRAJINACA IMA NEGATIVAN ODNOS PREMA RUSIMA, A PREMA PUTINU ČAK 97 POSTO

M.L.

Istraživanje je pokazalo da sada odnos Ukrajinaca prema drugim zemljama proističe, pre svega, iz odnosa tih zemalja prema ratu u Ukrajini
(ilustracija, Centar Razumkov je nevladin think tank osnovan 1994. godine u Kijevu. Sprovodi istraživanja javnih politika u više sfera (iep-berlin.de). Vašington post je Centar Razumkov nazvao „vrhunskim istraživačkim institutom“ (https://en.wikipedia.org/wiki/Razumkov))

Nešto preko tri četvrtine Ukrajinaca (tačnije 77 posto, uprosečeno) ima negativan odnos prema građanima Rusije, 94 posto prema ruskoj državi, a prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu čak 97 posto. To je glavni nalaz istraživanja Razumkovog centra (Ukrajinski centar za ekonomske i političke studije, nazvan po Aleksandru Razumkovu, ukrajinski nevladin centar za javnu politiku), koje prenosi novinska agencija Ukrinform.

Pozitivan odnos prema Rusima priznaje svega dva posto ispitanika, a neutralni stav 14 posto njih.

Ovakav odnos je posledica tkz specijalne operacije ruske armije, preciznije invazije na Ukrajinu u kojoj je dosad poginulo desetine hiljada ukrajinskih vojnika, više hiljada civila, a nekoliko miliona Ukrajinaca je napustilo svoje domove.

U proleće 2014. kada je Rusija pripojila poluostrvo Krim, koje je pripadalo Ukrajini, i u Donbasu u sukobu između proruskih separatista i lojalnih novoj prozapadnoj vladi u Kijevu, stala na stranu pobunjenika, još je 45 posto ispitanika u tada organizovanoj anketi tvrdilo da ima pozitivan odnos prema Rusima. U proleće 2017. godine 42,5 procenata ispitanika u tada sprovedenoj anketi se, podsećaju ukrajinski sociolozi, postavilo neutralno prema Rusima. 

Sada negativan odnos prema Rusima ima 82 posto Ukrajinaca koji samo kod kuće (mogu da) govore ruski, a u slučaju ruskojezičnih ispitanika negativan odnos ima 60 posto njih, odnosno, 77 odsto od ukupno ispitanih.

Istraživanje je pokazalo da sada odnos Ukrajinaca prema drugim zemljama proističe, pre svega, iz odnosa tih zemalja prema ratu u Ukrajini. Izrazita većina je iskazala pozitivan stav prema Poljskoj, Britaniji, baltičkim zemljama, Kanadi, Češkoj, SAD, Holandiji i Nemačkoj, tj zemljama koje podržavaju odbranu Ukrajine od Rusije. Simpatije prema ovim zemljama su se kretale od 85 do 94 posto.

Na suprotnom polu je, pored Rusije, i Belorusija: Andrij Bičenko, direktor Sociološke službe Centra Razumkov, rekao je da 81% Ukrajinaca negativno gleda na Belorusiju, 73,5% na Iran, 60% na Kinu i 46.5% na Mađarsku koja pokazuje prilično uzdržan stav prema ratu u Ukrajini.

U anketi je učestvovalo ukupno 2020 ispitanika starosti 18 i više godina. Anketu je u februaru–martu 2023. sprovela Sociološka služba Centra Razumkov širom Ukrajine, osim na teritoriji Donjecke, Zaporoške, Luganske, Harkovske i Hersonske oblasti, Krima i teritorija na kojima su trenutno u toku ratna dejstva.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...