Слике из Донбаса (6): Луганск - војска

М. Зарковић

Руским оружаним снагама, у међувремену пристиглим у Донбас, сада је дозвољено да се појављују пред камерама, а - по свој прилици – и речено да њихово присуство чак мора да буде наглашено видљиво

За разлику од почетка специјалне војне операције, када је руским војницима било забрањено да показују лица те су се пред камерама и фотоапаратима појављивали искључиво под маскама (то наређење се само делимично односило и на припаднике доњецких односно луганских оружаних снага), од јесенас у близини фронта може да се види потпуно другачија слика: не само што је руским оружаним снагама, у међувремену пристиглим и из најудаљенијих крајева највеће земље света, наједном дозвољено да се појављују пред камерама, него им је - по свој прилици - речено да њихово присуство сада мора да буде наглашено видљиво. Тако су продавнице, ресторани, кафићи, хотели, а свакако и улице донбаских градова, буквално преплављене униформисаним лицима, док су коловози често закрчени војним колонама које у мањој мери иду са фронта, а много више ка линији сукоба. 

donbas-6.-1.s

Призори попут овог на слици, где видимо низ војних возила просто паркираних у главној луганској улици, буквално су свеприсутни у већим донбаским градовима. Неке процене говоре да руска војна команда таквим приступом постиже двоструки ефекат. Под један, становништву Луганска и нарочито Доњецка, које и даље трпи свакодневни терор у виду артиљеријских напада на цивилна насеља, шаље се недвосмислена порука да не треба  да страхују да ће проћи као у Херсону. Под два, збуњује се противник, који је по свој прилици од летос развио неке нове начине надгледања руских јединица па је у августу започео офанзиву због које су Руси били принуђени да се повуку из више места; због новог приступа, противник сада може да види руску војску буквално свуда и, претпоставља се, не може бити сигуран где она може све да буде упућена у наредном тренутку.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...