FAVORITI RUŠDI I UELBEK ZA NOBELOVU NAGRADU ZA LITERATURU

ML

U kladionicama najveće šanse dobijaju, kako piše švedski list Dagens niheter (Nyheter), britanski pisac indijskog porekla Salman Rušdi (Rushdie) koji je ovog leta bio meta napada i ranjen u Sjedinjenim Državama, i provokativni francuski autor Mišel Uelbek (Michel Houellbecq)
(ilustracija, Nobelova nagrada, prednja strana)

Švedska akademija treba sutra da objavi ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za literaturu. Članovi akademije, kako se tvrdi, često prednost u nagrađivanju daju manje poznatim piscima u odnosu na autore bestselera, što se pokazalo i u prethodne dve godine. Prema nekim literarnim ekspertima, ove godine bi na red trebalo da dođe neko poznato svetsko ime. Favoriti u kladionicama jesu, kako piše švedski list Dagens niheter (Nyheter), britanski pisac indijskog porekla Salman Rušdi (Rushdie) koji je ovog leta bio meta napada i ranjen u Sjedinjenim Državama, i provokativni francuski autor Mišel Uelbek (Michel Houellbecq).

Prošle godine dobitnik ove nagrade bio je tanzanijski pisac Abdulrazak Gurnah, godinu pre toga američka pesnikinja Luiza Glukova (Louise Gluck). Dela ovih autora nisu šire prevođena u svetu, ni jedan od njih nije bio poznat širokoj javnosti čak ni mnogim izdavačima...

"Smatram da posle lanjskog iznenađenja u nagradama, ove godine treba očekivati neko slavnije ime", izjavio je agenciji AFP Bjorn Viman (Wiman), urednik za kulturu u listu Dagens niheter.

Švedska akademija se, inače, sporo oporavlja od skandala sa seksualnim napadima, koji je doveo do odlaganja dodeljivanje nagrade 2018, kao i od buke prilikom dodeljivanja nagrade 2019. austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove (navodne) pristrasnosti prema Srbima u ratovima 90-ih.

Pre tri godine ova akadmeija je obećala da će u izboru laureata za Nobelovu nagradu više voditi računa o ravnopravnosti što se tiče žena i muškaraca, kao i pojedinih regiona u svetu. U akademiju je, kako se tvrdi, "stupilo mnogo novih ljudi s novim pogledima" i nije više "sastavljena samo od starih, belih muškaraca".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...