Koliko je poginulo vojnika?

ML

Ukrajina dosad izgubila oko 9.000 vojnika, rekla je u petak zamenica ukrajinskog ministra odbrane. Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane je u prošli utorak saopštio je da u Ukrajini poginulo 5.937 ruskih vojnika dok američka obaveštajna služba navodi da je to 15 hiljada a britanska 20 hiljada
(Vojnici ukrajinskog bataljona Azov u ukrajinskom gradu Harkovu 11. marta 2022. izvor slobodnaevropa.org)

Ukrajina je u dosadašnjem toku ruske invazije izgubila približno oko devet hiljada vojnika, izjavila je preksinoć na rusko-jezičnom BiBiSi-ju zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana (Hanna) Maljarova. Precizni broj nije saopštila zato što je, kako je obrazložila, nemoguće izračunati žrtve u nekim regionima, na primer, u Mariopolju kojim je ovladala ruska vojska. Ona je dodala da govori samo o vojnim žrtvama jer civilne žrtve registruje drugi organ. O takođe devet hiljada palih ukrajinskih vojnika govorio je krajem prošlog meseca načelnik ukrajinskog generalštaba Valerij Zalužnij (Zalužny).

ruski-vojnici-ukr-s

Ruski vojnici u Ukrajini

Ni Ukrajina ni Rusija, uglavnom, svoje gubitke ne saopštavaju dok, uglavnom, redovno informišu o gubicima druge strane. Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane je, prema BiBiSi-ju (BBC), u prošli utorak govorio po prvi put o ruskim žrtvama. Saopštio je da u Ukrajini poginulo 5.937 ruskih vojnika.

Stanica BBC je, na osnovu svojih računica, saopštila da je Rusija izgubila dosad u invaziji najmanje 6.476 vojnika. A ukrajinska armija je saopštila da je Rusija izgubila čak više nego 56 hiljada ljudi. Taj podatak, međutim, navodno, potiče samo iz otvorenih izvora a da su stvarni gubici još znatno viši. Prema američkoj obaveštajnoj agenciji CIA, Rusija je do kraja avgusta izgubila oko 15 hiljada ljudi. A britanska obaveštajna služba je prethodno saopštila da je Rusija izgubila do kraja jula oko 20 hiljada vojnika...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...