RUSIJU ZA POLA GODINE NAPUSTILO SKORO 420 HILJADA LJUDI

ML

U postsovjetsku Zajednicu nezavisnih država otišlo je ukupno 370 hiljada ljudi
(ilustracija, Dvostruko više ljudi napustilo je Rusiju 2022. nego godinu dana ranije)

Rusiju je za pola godine napustilo 419 hiljada ljudi, saopštio je tamošnji statistički zavod Rosstat. Prema ruskom portalu RBK, to je dva puta više nego za isti period lane (tada je zemlju napustilo 202 hiljada ljudi). Zanimljivo je da najviše Rusa otišlo upravo u Ukrajinu (skoro 80 hiljada) s kojom je Rusija u neobjavljenom ratnom stanju.

Ostali su emigrirali u Tadžikistan, Jermeniju, Kirgistan, Kazahstan, kao i u Kinu (6.600), Vijetnam (5.400) i Indiju (4.100). U postsovjetsku Zajednicu nezavisnih država (ZND) otišlo je ukupno 370 hiljada ljudi. U ostale zemlje, koje se u Rusiji označavaju kao "daleko inostranstvo", otišlo je oko 50 hiljada dok se nazad u Rusiju vratilo 27 hiljada.

Ukupan broj stanovnika se, prema statističkom zavodu, smanjio u zemlji za oko 480 hiljada, tojest za oko 3,3 posto. Prirodni gubitak (umiranje) iznosio je od početka godine 384 hiljada. Lane, u istom periodu, taj prirodni gubitak iznosio je 422 hiljade, dok je za celu 2021 umrlo oko milion ljudi.

Prema Rosstatu, Rusija je 1. januara imala 145.557.576 stanovnika. Po oduzImanju onih 484 hiljada, Rusija, inače, najprostranija zemlja sveta, ima 145.077 žitelja.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...