Posle požara, žega i suše: olujne kiše i grad se sručili na Francusku

Nataša Jokić, Strazbur

Za dva sata u južnim i centralnim delovima Francuske palo je onoliko kiše koliko padne za dva do tri meseca – objašnjavaju hidrolozi
(Munja viđena iznad stambenih zgrada tokom grmljavine u Monpeljeu (Ero), uveče 16. avgusta 2022.)

Posle požara i suše i višenedeljnih žega, Francusku su od sinoć zahvatile kišne oluje i grad.

U Parizu su ulice i avenije bile poplavljene, a automobili su se teško probijali kroz vodu. Neke metro stanice morale su da budu zatvorene jer se voda niz stepeništa u potocima ulivala u podzemnu železnicu. Restoranske bašte bile su poplavljene samo za nekoliko minuta. Vetar je, u blizini Ajfelove kule na primer, sinoć duvao 104 km na čas. Nevreme je pogodilo i druge delove zemlje, naročito na jugu.

Za dva sata u južnim i centralnim delovima Francuske palo je onoliko kiše koliko padne za dva do tri meseca – objašnjavaju hidrolozi.

Metereolozi najavjuje ovakvo vreme sve do kraja nedelje, kada se opet očekuje povratak žega.

Departmani na jugo-istoku zemlje naročito su u opasnosti od nepogode pa su vlasti upozorile vozače - da se uvek precizno obaveste o meterološkim prilikama pre nego što krenu na put. Prefekture u saopštenjima ponavljaju da se ne treba sklanjati pod drveće i da je već 30 cm vode na putu dovoljno da vozač izgubi kontrolu njegovo vozilo bude poneseno njenim tokom.

Hidrolozi i klimatolozi ocenjuju da su ove padavine samo uslovno rečeno dobra vest, pre svega zato što zaustavljaju seriju požara u kojima je izgorelo 660 hiljada hektara šuma.

Velike padavine u kratkom vremenu, međutim, izazivaju poplave i potoke u gradovima. Kanalizacione mreže u naseljima ne mogu odjednom da absorbuju ogromnu količinu vode.

U seoskim i nenaseljenim područjima voda ostaje na površini, na prvih nekoliko metara dubine jer je tlo toliko isušeno da ne može da je upije dublje, pogotovu kada je reč o glinenom zemljištu – objašnjavaju stručnjaci.

Požari posle kojih slede poplave i grad pričinili su veliku štetu poljoprivrednicima, kao i u naseljima. Otvoreno su pitanja nadoknade šteta, kako od strane osiguravajućih društava tako i učešća države u ublažavanju gubitaka.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...