KANADSKA VLADA: IZVINJENJE PAPE NIJE DOVOLJNO!

MK

Katolički duhovnici i misionari su u prošlosti decenijama učestvovali u asimilacionom programu za domoroce kojim je od porodica bilo oduzeto 150 hiljada dece
(Edmonton, 26.07.2022 - poglavar Rimokatoličke crke, papa Franjo na javnoj misi na stadionu Komonvelt u Edmontonu, drugog dana "pokajničke" posete Kanadi (papa se izvinio starosedeocima Kanade zbog uloge Katoličke crkve u školama gde su zlostavljana starosedelačka deca): Pope Francis)

Kanadska vlada, kako javlja AP, stavila je do znanja da izvinjenje pape za ulogu rimokatoličke crkve u nasilnoj asimilaciji i maltretiranju dece domorodaca u kanadskim internatskim školama - nije dovoljno.

Papa Franja se tokom svoje "misije pokajanja" u Kanadi juče sastao s tamošnjim premjerom Žistenom Tridoom (Justin Trudeau), kao i generalnom guvernerkom Kanade Meri (Mary) Simon, koja zastupa britansku kraljicu Elizabetu (Elisabeth) Drugu.

"Kao otac ne mogu sebi predstaviti da bi mi neko mogao oduzeti dete. Kada plaču, ja ih moram utešiti. Kada su srećni, s njima delim tu sreću", izjavio je Trido u tvrđavi Sitadel (Citadelle), sedištu guvernerke gde su se predstavnici Kanade susreli s papom. "U internatskim školama deca su bila i izolovana i usamljena u svojoj boli i patnji. Daleko od svojih porodica i zajednica", dodao je premijer u svom oštrom tonu. 

Katolički duhovnici i misionari su u prošlosti decenijama učestvovali u asimilacionom programu za domoroce kojim je od porodica bilo oduzeto 150 hiljada dece koja su bila izložena gladovanju, fizičkom kažnjavanju i zloupotrebama. Oko šest hiljada dece je pri tome umrlo u oko tri četvrtine internatih škola Katoličke crkve.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...