Narodna Republika Koreja obeležila 80-rođendan Kim Čong-Ila

ML

Kim Čong-Un je položio cveće na spomenik svom ocu koji je vladao NDR Korejom sve do svoje neočekivane smrti 2011.
(ilustracija, Svečanost je održana u gradu Samčijon, u podnožju Svete gore Pektu za koju porodica Kim veže svoje poreklo)

Severna Koreja proslavila je juče koncertima, vatrometom i drugim svečanostima 80. godišnjicu rođenja pokojnog vođe Kim Čong-Ila. Ceremoniji je, u čast svog oca, kako javlja AFP, prisustvovao i sadašnji najviši predstavnik ove zemlje Kim Čong-Un.

Prilikom ranijih rođendana, NDR Koreja je organizovala vojne defilee, kao i testove najnovijih oružja ali je to ovaj put bilo izostavljeno. 

Svečanost je održana u gradu Samčijon, u podnožju Svete gore Pektu za koju porodica Kim veže svoje poreklo. Mesto se nalazi nedaleko od granice s Kinom, a u vreme vladavine Kim Čong-Una postalo je moderni centar sa ski-stazama, stadionom, hotelima, novim stanovima, kao i modernim trgovinskim, kulturnim i zdravstvenim objektima.

sev-koreja-il-un

Kim Čong Il i Kim Čong Un

Severnokorejska zvanična agencija KCNA saopštila je da su "učesnici ove komemorattivne akcije pokazali svoju tvrdu spremnost okupljanja oko vodje Kim Čong-Una kako bi ostvarili vlastitim snagama prosperitet zemlje".

Prema agencijama, nije uobičajeno da se ovako značajne svečanosti organizuju u ovako zabačenom regionu. Kim Čong-Un je, međutim, mesto Samčijon više puta posećivao i označavao ga za "socijalistički san i otelotvorenje moderne civilizacije". Juče je tamo on položio cveće na spomenik svom ocu koji je vladao NDR Korejom sve do svoje neočekivane smrti 2011.

Kako podsećaju agencije, NDR Koreja je u januaru sprovela rekordnih osam raketnih proba i u tim prilikama upozoravala da bi mogla obnoviti i testove interkontinenatlnih baističkih raketa koje je obustavila 2017. Prema analitičarima, to bi NDR Koreja mogla učiniti povodom nekog od velikih skorašnjih praznika, među kojima je i 110. rođendan osnivača Narodne Republike Koreje Kim-Ir Sena u aprilu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...